Van kerstverlichting wordt je wifi traag

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hartstikke gezellig die kerstverlichting in de boom, maar je wifi wordt er wel traag van. Dat schrijft de BBC op basis van onderzoek van Ofcom, de Britse telecommunicatiewaakhond.

De overheidsinstantie heeft een app uitgebracht waarmee getest kan worden of draadloze signalen zonder verstoringen vanaf de router bij het ontvangende apparaat aankomen. Kerstverlichting blijkt een stoorzender te zijn, maar ook het gebruik van onder meer babyfoons en magnetrons kan voor slechtere wifi zorgen.

De app geeft tips om het wifi-signaal te verbeteren.

Ofcom deed ook onderzoek waaruit blijkt dat het draadloos internet in zeker zes miljoen Britse huishoudens en kantoren lang niet zo snel is als het zou kunnen zijn en dat toegang tot een snellere verbinding leidt tot meer downloaden en streamen van TV-series en videobellen.

Meer dan 27 procent van de Britse huishoudens heeft een supersnelle wifiverbinding van meer dan 30 Megabits per seconde. Vorig jaar was dat nog 21 procent. Voor 2,4 miljoen huishoudens - ongeveer 8 procent - is geen hogere snelheid dat 10Mbps beschikbaar.

Amazon presenteert nieuw ontwerp voor bezorg-drones

Het werd twee jaar geleden met veel tamtam door Amazon aangekondigd, maar helaas is het nog steeds geen realiteit: pakjesbezorging per drone. The Wall Street Journal meldt dat het Amerikaanse internetbedrijf een nieuw ontwerp gepresenteerd heeft voor de futuristische bezorgdienst.

In plaats van een ‘octocopter’ - een achthoekige helicopter - lijkt de drone nu meer op een klein vliegtuigje. Het apparaat kan pakjes vervoeren tot tweeënhalve kilo en kan ongeveer 24 kilometer vliegen op een maximale hoogte van iets meer dan 120 meter. Bezorging is met de Amazon Prime-optie binnen 30 minuten.

Er wordt geen gebruik meer gemaakt van de gele plastic containers die het eerste prototype vervoerde, pakketjes worden nu in kartonnen dozen in de drone opgeslagen. Om de juiste bezorglocatie te kunnen vinden moeten klanten een poster met het Amazonlogo in hun tuin plaatsen, als een soort landingsplaats. De drone laat het pakketje vervolgens op de poster achter.

Wanneer de nieuwe bezorgmethode eindelijk van start kan gaan is onduidelijk. De Amerikaanse overheid denkt nog na over regels voor de bezorgdrones.

Website Target bezwijkt onder Amerikaanse koopgekte

Na Black Friday is de koopgekte in de VS nog niet over. Maandag stuntten veel online verkopers met prijzen op de zogeheten Cyber Monday. De website van winkelketen Target bezweek volgens re/code onder zijn eigen succes en kon de massale belangstelling voor 15 procent korting op het hele assortiment niet aan.

Als noodoplossing stelde de website maandagochtend virtuele wachtrijen in. Potentiële klanten kregen een stoplicht te zien met excuses voor de drukte en het verzoek even geduld te hebben.

De Washington Post meldt dat voor onlineverkopen op Cyber Monday een recordomzet van drie miljard dollar verwacht wordt. De Black Friday verkopen zelf waren ook een doorslaand succes. Tussen afgelopen donderdag en zondag spendeerden 103 miljoen kopers een recordbedrag van 8,03 miljard dollar. Dat is 17 procent meer dan vorig jaar.

    • Ester Meerman