Tuchtrechter schrapt accountant Eurocommerce uit het register

Gerco Schröder op Pennsylvania van stal Eurocommerce. Foto Koen van Weel / ANP

De accountant van de failliete vastgoedontwikkelaar Eurocommerce heeft ten onrechte de jaarrekeningen over 2008, 2009 en 2010 goedgekeurd. Dat heet de tuchtrechter voor accountants gisteren geconcludeerd.

Volgens de tuchtechter heeft de accountant „onvoldoende geschikte informatie verzameld om te kunnen beoordelen of de waardering van het onroerend goed van Eurocommerce klopte”. Dit geldt ook voor „de controle van de gepresenteerde verdeling van de langlopende en de kortlopende schulden”.

De tuchtrechter rekent het de accountant „zwaar” aan dat hij steken liet vallen bij de controle van jaarrekeningen „waarvan hij wist dat de afgifte van zijn goedkeurende verklaring van essentieel belang was voor de banken”. Eurocommerce was afhankelijk voor haar financiering van de banken.

De accountant, Jeroen Moes van Nijhof Groep Accountants & Belastingadviseurs, krijgt de zwaarste straf: hij wordt uit het accountantsregister geschrapt. Het Openbaar Ministerie, de curatoren van Eurocommerce en een aantal banken hadden de tuchtzaak aangespannen.

Eurocommerce, het bedrijf van vastgoedmagnaat Ger Visser, ging in 2012 failliet, met een schuld van 700 miljoen euro. Topman Visser hield behalve van vastgoed ook van paardensport. Zijn Stal Eurocommerce fokte toppaarden waarmee Nederlandse ruiters internationaal prijzen pakten.