Topvrouwen in de verkoop

De Amsterdamse deurwaarder Azouagh heeft een probleem. Hij wil voor een schuldeiser van het failliete bedrijf Woman Capital de database met (uitsluitend) vrouwelijke werkzoekenden veilen. Woman Capital, dat zich richtte op ‘topvrouwen’, heeft ruim 54.000 euro schuld. De deurwaarder kreeg al onderhandse biedingen variërend van 10.000 tot 30.000 euro. De database bevat namen en arbeidsgegevens van tienduizend vrouwen uit zesduizend organisaties.

Toen het faillissement bekend werd meldden zich veertig kandidaten die niet ‘meeverkocht’ willen worden. Woman Capital zelf vindt dat de database in zijn geheel vernietigd moet worden. Daarop verzon de deurwaarder een beperkende voorwaarde: alleen branchegenoten (van Woman Capital) mogen bieden. Geen andere partijen die alles willen weten van deze topvrouwen, aspirant of gevestigd.

Maar is dat genoeg? Azouagh vraagt de rechter toestemming. En die krijgt hij ook. De database is het enige in de boedel dat nog geld kan opbrengen, constateert de rechter. En de beperking voor de veiling tot branchegenoten is voldoende waarborg dat de privacy van de databasekandidaten gewaarborgd is. Vrouwen met bezwaren kunnen aan de koper laten weten dat ze verwijderd willen worden. „De koper zal hierbij uiteindelijk ook gebaat zijn, omdat er dan een databestand zal overblijven met gegevens van personen die daadwerkelijk willen worden benaderd.”