Russische sancties tegen onder meer Turkse kip en druiven

Sancties waren al aangekondigd, maar de precieze invulling was nog onduidelijk.

Dimitri Medvedev. Foto Yuri Kochetkov / EPA

De Russische premier Medvedev heeft een besluit getekend waarmee de import van voedsel uit Turkije aan banden wordt gelegd. Vanaf 1 januari mogen op grote schaal onder meer geen komkommers, broccoli’s en kipproducten worden ingevoerd, blijkt uit stukken van de Russische overheid (Russisch, pdf).

Rusland stelt de sancties in naar aanleiding van de crash van een Russisch gevechtsvliegtuig, vorige week. De Su-24 werd door de Turken uit de lucht geschoten. Vice-premier Igor Sjoevalov zei eerder dat economische maatregelen niet Russische burgers, maar Turkije moesten treffen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de sancties pas in 2016 van kracht worden om sterke prijsverhogingen tijdens de feestdagen te voorkomen. Sommige producten zijn al in prijs gestegen door de economische sancties tegen de EU.

Op de lijst staan geen noten en citroenen, merkt persbureau Reuters op. Die producten importeren de Russen op grote schaal uit Turkije. Wel wordt de bedrijfsmatige import van kip, kalkoen, groenten als tomaten, uien en sjalotten en fruit als druiven, appels en abrikozen aan banden gelegd.

    • Bastiaan Nagtegaal