Russisch embargo tegen Turken beperkt zich tot levensmiddelen

De Russische sancties tegen Turkije beperken zich voorlopig tot levensmiddelen (vooral groenten en fruit), zo heeft eerste vice-premier Igor Sjoevalov gisteren bekendgemaakt. Een ‘zwarte lijst’ van industriële producten uit Turkije is in voorbereiding, maar zal voorlopig niet tot sancties leiden.

Dit weekend kondigde president Poetin per oekaze sancties af tegen Turkije wegens het neerschieten van een Russische jachtbommenwerper door Turkse F-16’s, vandaag een week geleden. Behalve beperking van import, omvat de oekaze een verbod voor bepaalde Turkse organisaties om straks actief te zijn in Rusland.

Verder kondigde Poetin maatregelen aan tegen de Turkse toeristenindustrie. Het visumvrije regime tussen beide landen wordt opgeheven, er mogen geen chartervluchten naar Turkije meer worden uitgevoerd en Russische touroperators mogen geen reizen naar Turkije verkopen.

Afgelopen donderdag al gaf premier Medvedev zijn kabinet opdracht een pakket strafmaatregelen uit te werken. Zoals het er nu naar uit ziet, beperken die zich voorlopig tot levensmiddelen. Het embargo zal pas over enkele weken – na de feestdagen – ingaan. Sinds het Russische embargo op levensmiddelen uit de EU is de import van groente en fruit uit Turkije sterkt gestegen.

Zowel Poetin als de Turkse president Erdogan waren gisteren op de klimaattop in Parijs. Hoewel de Turken expliciet lieten weten een gesprek onder vier ogen te willen, ontweek Poetin zijn Turkse ambtgenoot.