CBP: winkelbezoekers tracken mag niet zomaar

Volgens de privacywaakhond is het volgen van wifi-gegevens aan regels verbonden.

Een wifi-tracker aan het plafond van een elektronicawinkel. Foto Remko de Waal / ANP

Winkeliers mogen niet zomaar wifi-signalen van mobiele apparaten volgen om informatie te verzamelen over het gedrag van bezoekers en voorbijgangers. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vastgesteld na onderzoek bij Bluetrace - naar eigen zeggen marktleider op dat gebied. Volgens het CBP is in de Wet bescherming persoonsgegevens vastgelegd dat dergelijke data niet zonder mededeling vooraf verzameld mogen worden.

De wifi-trackers van Bluetrace houden bij waar mensen zich in de of rond de winkel begeven, en hoeveel tijd ze daar doorbrengen. Dat doet het bedrijf door bij te houden waar bijvoorbeeld telefoons zich in de winkel bevinden, onder meer aan de hand van gegevens die gratis wifi-netwerken opleveren. Bluetrace verkoopt die informatie aan onder meer winkelketens en winkelcentra.

Eenzijdig en storend

Bluetrace vindt de uitspraak van het CBP “eenzijdig” en “storend”. Het bedrijf zegt binnen de grenzen van de wet te willen opereren en daarvoor intussen maatregelen genomen te hebben. Zo worden de wifi-data geklutst (een vorm van versleuteling waarbij de gegevens niet meer te herleiden zijn tot een specifiek apparaat) en maximaal 48 uur bewaard, korter dan ten tijde van het onderzoek. Of de dataverzameling daarmee wel legaal is zegt het CBP de komende tijd in de gaten te houden.

In het verleden werkte Bluetrace onder meer voor BAS Group, de toenmalige eigenaar van onder meer Dixons, MyCom en iCenter. In tweehonderd winkels werd apparatuur geïnstalleerd om het gedrag van klanten te volgen, ook via mobiele apparaten. Het CBP waarschuwde toen al dat de wifi-gegevens persoonsgegevens zijn en dus door wetgeving beschermd worden. Andere klanten van het bedrijf zijn FEBO, dat wilde weten hoeveel voorbijgangers de snackbar in lopen, en de gemeente Gouda, dat mede dankzij een gratis wifi-netwerk mensenstromen in de gaten kan houden.

    • Bastiaan Nagtegaal