Premier Valls: toeristen, kom naar Parijs

“Eet, geef geld uit, leef, ga naar concerten, de film en het theater.”

Obama en Hollande in het restaurant Ambroisie in Parijs. Ook aan tafel: de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, de Franse minister van Duurzaamheid en Ecologie Segolene Royal en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Foto Thibault Camus / ANP

De Franse premier Manuel Valls roept toeristen op naar Parijs te komen. Dat zei hij in een radio-interview bij Europe1, meldt persbureau AFP. Bij cafés en restaurants is het een stuk minder druk dan in dezelfde periode vorig jaar.

In een “bericht aan al die toeristen die hun reis naar Parijs annuleerden”, zei Valls:

“Kom naar Parijs, veiligheid gegarandeerd! Eet, geef geld uit, leef, ga naar concerten, naar de film en naar het theater. Dit is vakantietijd.”

’40 procent minder bezoekers in hotels’

Franse hotels en restaurants, voornamelijk die in Parijs, zien sinds de terreuraanslagen van 13 november een afname van zo’n 40 procent van het aantal bezoekers ten opzichte van vorig jaar, stelt de Unie van Handel en Nijverheid (UMIH). Hotels profiteren nu overigens wel van de klimaattop, die twee weken duurt. Franse kledingwinkels meldden 1,5 week na de aanslagen een omzetdaling van 20 tot 30 procent.

Het is beduidend rustiger in Parijs sinds terroristen op vrijdagavond de dertiende meer dan honderd mensen van het leven beroofden, zegt onze correspondent Peter Vermaas:

“Het is niet voor niets dat Hollande en Obama gisteren niet in het Élysée aten, maar in de stad. Daarmee wilden ze laten zien dat het veilig is.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit 3-sterrenrestaurant kreeg gisteren telefoon van het Elysée: of Hollande met Obama kon komen eten. Het kon. https://t.co/7vv8N86hMl

Kleine winkels schijnen nog meer last te hebben van een omzetdaling dan grote winkels, zegt Vermaas.

“Grotere winkels hebben maatregelen ingevoerd om de klant een gevoel van veiligheid te geven en geen omzet te verliezen. Zo word je voor binnenkomst gescand met een ijzerscanner en je tas wordt gecontroleerd. Niemand kijkt daar echt van op, men is daartoe bereid.”

In 2013 kwamen er ruim 32 miljoen bezoekers naar Parijs, de meeste uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

‘In rijke landen nauwelijks impact op economie’

Of de Franse economie echt onder de aanslagen zal lijden, is nog maar de vraag, schreven redacteuren Mark Beunderman en Maarten Schinkel eerder in NRC:

“Amerikaanse economen, onder meer van het Massachusetts Institute of Technology, deden onderzoek naar de economische impact van terreurincidenten in 177 landen tussen 1968 en 2000. Vooral in rijke landen is er nauwelijks een negatieve impact, was de conclusie. Vaak krijgt het toerisme even een klap na een aanslag.
Ook kan het consumentenvertrouwen kort dalen. Maar over het algemeen kunnen westerse economieën tegen een stootje. Na de bomaanslagen in juli 2005 in Londen (52 doden) groeide de Britse economie gewoon door. Het toerisme viel even terug, maar herstelde zich snel weer, aldus een notitie van adviesbureau IHS Global deze week. Ook de aanslag op een trein in Madrid in maart 2004 (191 doden) had „geen significante” economische gevolgen, zo stelde de Spaanse centrale bank in een studie vorig jaar.”

    • Mirjam Remie