Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Postbodes moeten alarm slaan bij overlast in wijk

Het bedrijf wil bezorgers inzetten als een signaleringsdienst, die de gemeente waarschuwt bij afval op straat.

Postbezorging in de regio Delft.
Postbezorging in de regio Delft. Foto Lex van Lieshout / ANP

PostNL wil postbodes gaan inzetten als een soort bewakers van hun wijk. Naast het bezorgen van pakketten en brieven moeten werknemers in de toekomst alarm slaan zodra ze afval op straat aantreffen of een kapot verkeersbord zien. Om te kijken of dat haalbaar is, begon PostNL een proef in Schiedam.

Volgens het bezorgbedrijf kennen postbodes hun wijk nu al “als geen ander”, omdat ze er elke dag rondlopen. Tijdens hun ronde zien ze daarom meteen als er sprake is van overlast. PostNL hoopt dat gemeenten voor zo’n dienst geld willen betalen. De bezorgers krijgen voor de foto’s betaald.

Aanleiding voor de proef is de krimpende hoeveelheid post, zo zegt een woordvoerder van het concern.

“Het aantal verstuurde poststukken daalt al jaren, vandaar dat wij kijken of we onze bezorgers nog andere werkzaamheden kunnen laten verrichten.”

Volgens het plan kan een gemeente als opdrachtgever bepalen waar de postbezorgers foto’s van moeten maken. In Schiedam is gekozen voor hondenpoep en verkeerd geplaatste vuilniszakken op straat. Die vraag kan per gemeente verschillen, aldus de woordvoerder.

Over een vast takenpakket is nog niets te zeggen, omdat de proef nog loopt. Volgens de woordvoerder wordt na de evaluatie in januari meer duidelijk over wat de precieze taken van de postbezorgers worden als de proef slaagt, en wat de waarde van hun waarnemingen is. Zo is het nu nog niet duidelijk of de postbezorgers een aanvullende dienst moeten leveren, of daadwerkelijk een stuk signalering van de lokale overheden gaan overnemen.

Proeven in meer gemeenten

De proef in Schiedam, waar vijf tot zes bezorgers nu twee maanden lang hun wijk in de gaten houden, duurt nog twee weken. In januari volgt een evaluatie. Volgens de woordvoerder zijn er gesprekken gaande met meerdere gemeenten; vanaf volgend jaar hoopt het bedrijf soortgelijke proeven te gaan uitvoeren.

De manager openbare orde van de gemeente Schiedam zegt in het AD enthousiast te zijn over de eerste resultaten.