Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Amerikaanse marinier schuldig bevonden aan doodslag

Een Filippijns gerechtshof heeft een Amerikaanse marinier veroordeeld voor het ombrengen van een Filippijnse transgendervrouw. Korporaal Joseph Scott Pemberton werd veroordeeld voor doodslag van Jennifer Laude in een hotelkamer in Olongapo city, ten noordwesten van Manila. De moord wekte veel opschudding op de Filippijnen, de voormalige Amerikaanse kolonie waar de Amerikanen militair gezien nog steeds nadrukkelijk aanwezig zijn. De militair kan tussen de zes en twaalf jaar celstraf krijgen. Hij was aangeklaagd voor moord maar het hof oordeelde dat het doodslag betrof. (BBC)