‘OM moet Bouterse alsnog vervolgen’

Dat zou het Hof van Justitie hebben besloten na een klacht van nabestaanden.

Zicht op de Surinamerivier vanuit Fort Zeelandia, de plek waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden. Foto Pieter van Maele / ANP

Het Surinaamse Hof van Justitie zou hebben besloten dat het OM alsnog moet overgaan tot verdere vervolging van president Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden. Dat meldt de krant De Ware Tijd op basis van een “zeer betrouwbare bron”. Bevestiging en nadere gegevens ontbreken.

De uitspraak van het Hof zou volgen op een klacht die dertien nabestaanden in mei hebben ingediend bij het Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie wegens het niet vervolgen van de verdachten van de Decembermoorden. De klacht dat de auditeur-militair zich „op ondeugdelijke wijze van zijn vervolgingstaak had gekweten”, is in juli in behandeling genomen door het Hof dat zich al eerder over deze zaak-Bouterse had gebogen. Het gaat om dezelfde nabestaanden als de groep die in 2000 dit Hof verzocht het OM te bevelen om vervolging in te stellen „tegen de persoon van Desiré Delano Bouterse en tegen diegenen die verder daarvoor in aanmerking komen voor een strafvervolging”. Dat was vlak voordat de Decembermoorden na achttien jaar zouden verjaren.

Het verzoek uit 2000 was het begin van jarenlange vooronderzoeken en in 2007 de start van het daadwerkelijke proces. Die strafzaak werd echter opgeschort nadat het Surinaamse parlement in april 2012 een omstreden amnestiewet aannam. Een paar dagen voordat de auditeurmilitair de strafeis bekend zou maken, besloot de Krijgsraad toen om het proces tegen alle verdachten op te schorten, een paar dagen voordat de auditeur-militair de strafeis bekend zou maken. Volgens de Krijgsraad en de auditeur-militair zou een Constitutioneel Hof zich eerst moeten buigen over de grondwettelijkheid van de amnestiewet. Dat Constitutioneel Hof is echter nog altijd niet opgericht.

De uitspraak van het Hof zou ertoe kunnen leiden dat de auditeur-militair nu alsnog zijn strafeis tegen Bouterse bekend moet maken.

Getuigenis Bouterse

Nabestaande Sandew Hira bracht gisteren naar buiten dat Bouterse dit weekend tegen hem heeft gezegd niemand te hebben vermoord. Hira schreef dat op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. De volledige verklaring van Bouterse overhandigt hij 8 december aan het parlement. Bouterse sprak met Hira nadat die een verzoek deed tot “waarheidsvinding”. Hij wil met een team onderzoek doen naar de gebeurtenissen op en rond 8 december 1982. Bouterse schreef in een uitzonderlijk deemoedige brief aan Hira dat hij op zijn verzoek ingaat. De actie van Hira heeft in Suriname tot kritiek geleid omdat die de juridische procedure zou doorkruisen.

    • Mirjam Remie