Nieuwe regering Whiteman beëdigd op Curaçao

Het nieuwe kabinet blijft tien maanden zitten, tot de verkiezingen van volgend jaar.

Ben Whiteman in zijn tijd als minister van Volksgezondheid.
Ben Whiteman in zijn tijd als minister van Volksgezondheid. Foto Prince Victor / ANP

Amper drie weken na de val van het vorige kabinet is in Curaçao een nieuwe regering beëdigd. De coalitie onder leiding van minister president Ben Whiteman werd maandagmiddag (lokale tijd) geïnstalleerd door gouverneur Lucille George-Wout. Het nieuwe kabinet Whiteman moet Curaçao tot aan de verkiezingen van 2016 leiden, meldt ANP.

Ook het vorige kabinet werd aangevoerd door Whiteman, de voormalige minister van Volksgezondheid. Die regering kwam echter na twee maanden in functie al ten val, nadat parlementariër Marilyn Moses haar vertrouwen in de regering opzegde. De vier coalitiepartijen besloten toen na een gesprek dat een nieuwe formatiepoging zin had.

In de nieuwe regering is nu een vijfde partij toegelaten, zo werd twee weken geleden al duidelijk. Die partij, PAR, mag één minister aanleveren: die van Economie. Langer dan tien maanden zal de nieuwe regering overigens niet blijven zitten. Het tweede kabinet-Whiteman heeft aangegeven alleen de periode tot aan de verkiezingen van oktober volgend jaar te overbruggen.

Al tijdlang onrustig in politiek Curaçao

Het is al langere tijd onrustig in de Curaçaose politiek. Eind augustus stapte toenmalig premier Ivar Asjes op, nadat zijn partij het vertrouwen in hem had opgezet. De partij Pueblo Soberano (PS) van Asjes botste vaak met z’n premier, bijvoorbeeld vanwege zijn steun aan Marvelyne Wiels. Zij is de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland.

Wiels staat onder druk nadat de Curaçaose Ombudsman een kritisch rapport over haar schreef. Ze zou ten onrechte hebben beweerd dat zij een universitaire graad heeft en dat zij ooit een hoge functie bij ABN Amro heeft gehad.