Netanyahu: Israëlische leger actief in Syrië

Het vermoeden bestond al langer, maar premier Netanyahu geeft de luchtaanvallen nu toe.

Een Israëlische soldaat op de Westelijke Jordaanoever Foto Mahmoud Illean/AP

Israël is “van tijd tot tijd” militair actief in Syrië om te voorkomen dat geavanceerde wapens Libanon bereiken, waar de shi’itische militie Hezbollah actief is. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond gezegd op een persconferentie in de Noord-Israëlische stad Akko, zo meldt persbureau AFP.

Betrouwbare bronnen meldden volgens AFP al sinds 2013 dat Israël ‘minstens twaalf’ luchtaanvallen deed; vooral op wapentransporten richting Libanon. Ook zou de artillerie op de door Israël bezette Golan-hoogvlakte regelmatig actief zijn. Hoewel Israëlische inmenging in de burgeroorlog als een publiek geheim gold, gaf Netanyahu dinsdag voor het eerst toe dat zijn leger daadwerkelijk operaties uitvoert in Syrië.

In 2006 voerden Israël en de Hezbollah-milities een maand lang oorlog. Met de aanvallen wil Israël voorkomen dat geavanceerde wapensystemen van Russische en Iraanse makelij richting Libanon gaan. Het zou gaan om luchtdoelraketten die bestemd zouden zijn voor Hezbollah.

De shi’itische militie strijdt aan de zijde van Rusland en Iran mee tegen soennitische rebellen en terreurbeweging Islamitische Staat.

Russisch vliegtuig in Israëlisch luchtruim

Zondag maakte de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon bekend dat een Russisch gevechtsvliegtuig per ongeluk het Israëlische luchtruim is binnengevlogen. Het incident vond plaats nabij de Golan-hoogvlakte. Yaalon deed het af als “een fout van de piloot”.

Israël en Rusland stemmen hun activiteiten in de lucht af, wat misverstanden moet voorkomen. Vorige week haalde Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat korte tijd het Turkse luchtruim had geschonden.

    • Sjoerd Klumpenaar