Nader onderzoek naar wanbestuur ROC Leiden

ROC Leiden aan het Betaplein in Leiden. Foto: ANP/Marco de Swart
ROC Leiden aan het Betaplein in Leiden. Foto: ANP/Marco de Swart

De oud-bestuurders van ROC Leiden hebben onverantwoord en verwijtbaar gehandeld. En daarom zou er een nader onderzoek moeten komen naar de persoonlijke bestuurlijke aansprakelijkheid van de voormalige leden in het college van bestuur. Dat heeft de onafhankelijke commissie Onderzoek huisvesting ROC Leiden vanmiddag laten weten.

De commissie deed het onderzoek in opdracht van minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA), die afgelopen zomer 40 miljoen euro in de mbo-instelling stak om een faillissement te voorkomen. De school was in financiële problemen geraakt door de bouw van twee gigantische panden, bij station Leiden Centraal en station Lammenschans. ROC Leiden stak zich hiervoor diep in de schulden, ging ingewikkelde en riskante financiële constructies aan en bezuinigde op docenten. Het gevolg was dat de kwaliteit van het onderwijs hard achteruit ging.

De commissie oordeelt nu dat het idee om nieuwbouw neer te zetten helemaal niet zo gek was; de mbo-instelling had immers veel verschillende kleine verouderde gebouwen, verspreid over het gebied. Maar het oude college van bestuur „heeft bij het initiëren, ontwikkelen, bouwen en exploiteren van de nieuwbouw onverantwoord en verwijtbaar gehandeld”. Zo staat er in het rapport dat er grote risico’s zijn genomen, dat de voorbereiding ondeugdelijk was en dat belangrijke signalen door de voormalig bestuurders zijn genegeerd. Bovendien heeft het college van bestuur het onderwijs ondergeschikt gemaakt aan het belang van de nieuwbouw. Belangrijke besluiten werden niet of nauwelijks door onafhankelijke derden bekeken. Iedereen heeft zich „te zeer verlaten op de adviezen van een te beperkt gezelschap van enkele adviseurs”. Besluitvorming vond plaats in zeer beperkte kring.

Of het ook echt tot een vervolg onderzoek komt, laat de commissie over aan de huidige leiding van ROC Leiden.

Lees ook: roc leider dieper in crisis en leids roc aan wanbeleid ten onder