Luca en Reidinga weer samen in zomerkomedie

In de ban van Broadway is gebaseerd op de film All about Eve (1950), met Bette Davis.

Tjitske Reidinga (R) en Loes Luca in 2014 tijdens de presentatie van hun zomerkomedie 'Bedscenes”'. ANP KIPPA ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Loes Luca en Tjitske Reidinga spelen een oudere actrice en haar stalkende fan in In de ban van Broadway, de nieuwe zomerkomedie van DeLaMar Producties. In de ban van Broadway is gebaseerd op de film All about Eve (1950), met Bette Davis. Reidinga en Luca speelden eerder al samen in de zomerkomedie Bedscènes.

Bitterzoete vertelling

Davis speelt in All about Eve Margo Channing, een Broadway-actrice op retour, die zich in laat pakken door de vleierij van de ambitieuze nieuwkomer Eve (Anne Baxter). Ze worden vriendinnen, en Eve werkt zich op tot persoonlijke assistente en understudy van Margo, met als doel haar positie als Broadwayster in te pikken. Even lijkt dat te lukken, als Eve middels chantage en manipulatie een belangrijke hoofdrol verovert. Maar aan het eind van de film treft ze zelf in haar huis óók een jonge fan met twijfelachtige motieven aan.

All about Eve is een bitterzoete vertelling over de vergankelijkheid van de roem, en biedt een geestig en kritisch inkijkje in de machinaties van Broadway en Hollywood. De film verzilverde zes van de veertien Oscarnominaties. In All about Eve was ook een klein rolletje toebedeeld aan de toen nog onbekende Marilyn Monroe, die volgens de overlevering zo getreiterd werd door Bette Davis, dat ze op de set moest overgeven.

Diva

Schrijver Nathan Vecht maakt een nieuwe bewerking voor DeLaMar Producties, met Luca als de diva en Reidinga als de fan. Vecht schreef eerder het veelgeprezen Kunsthart voor gezelschap Mugmetdegoudentand, dat werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, en is co-scenarist van tv-serie Missie Aarde.

De regie van In de Ban van Broadway is in handen van Pieter Kramer, die eerder onder meer de film Ja Zuster, Nee Zuster en de tv-serie Hertenkamp regisseerde. Het is niet de eerste keer dat All about Eve op toneel wordt gebracht. Vorig jaar maakte het Vlaamse gezelschap Skagen de voorstelling Alles van Eva.

    • Herien Wensink