Engeland krijgt eerste stripprofessor

Duizend bommen en granaten, het zou eens tijd worden. Engeland krijgt zijn eerste stripprofessor. Kuifje-expert Benoît Peeters begint volgende zomer aan de universiteit van Lancaster als Visiting Professor in Graphic Fiction and Comic Art, zo meldden verschillende Britse media vorige week.

Peeters zal lezingen geven en promovendi begeleiden die hun onderzoek willen richten op strips. Eerder schreef hij boeken, over Kuifje-auteur Hergé en de 19de-eeuwse strippionier Rodolphe Töpffer.

Opvallend: Peeters is Frans. Als student al wilde hij in Frankrijk promoveren op het medium, maar „dat was toen onmogelijk”. Nog steeds ziet de academische wereld in Frankrijk strips en graphic novels niet als geschikt onderwerp voor onderzoek, zegt Peeters in The Guardian, een houding die hij bestrijdt. „Het is economisch belangrijk, het is sociologisch belangrijk, en het is belangrijk in verband met andere media, zoals films.”

Zijn benoeming laat zien dat het imago van strips als kunstvorm aan het verbeteren is, maar tegelijk ook dat het medium nog een lange weg te gaan heeft in de strijd om erkenning dat het volwaardige kunst kan voortbrengen. Tot nu toe waren „stripprofessors” in Europa vooral fictieve personages zoals professor Zonnebloem en professor Barabas.