Advocaten aangeklaagd aan wegens beïnvloeding getuigen

De twee advocaten behoren tot de verdediging van vermeend oorlogsmisdadiger Vojislav Seselj.

De ultranationalistische Servische politicus Vojislav Seselj tijdens een zitting van de rechtszaak tegen hem in 2009. Foto Valerie Kuypers/ANP

Het Joegoslavië-tribunaal heeft twee mannen en een vrouw aangeklaagd wegens minachting van het tribunaal. Onder hen zijn twee advocaten die behoren tot de verdediging van de Serviër Vojislav Seselj, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Ze zouden twee getuigen hebben geïntimideerd, bedreigd en geprobeerd om te kopen.

Het tribunaal vaardigde vandaag een arrestatiebevel voor de twee advocaten Petar J. (77) en Vjerica R. (50) en daarnaast voor Jovo O. (63) uit. Hij is een voormalige oorlogskompaan van een van de twee getuigen. De namen van de getuigen zijn uit veiligheidsoverwegingen niet bekend gemaakt.

Aangepaste verklaringen in ruil voor geld

Een van de getuigen werd benaderd door Vjerica R. met het voorstel dat hij financiële compensatie zou ontvangen als hij zijn getuigenis die hij het tribunaal had gegeven zou veranderen en een getuige voor de verdediging van Seselj zou worden. Uiteindelijk ontving deze getuige 500 euro per maand van de Servische Radicale Partij (SRP), de oude partij van Seselj. De andere getuige zou een verklaring hebben ondertekend die was opgetekend door Petar J. en Jovo O., zonder die verklaring te hebben gelezen. Ook dit zou in ruil zijn voor geld van de SRP.

De maximumstraf die kan worden opgelegd voor minachting van het hof is zeven jaar cel en een boete van 100.000 euro. Seselj zelf is ook al twee keer veroordeeld voor minachting van het hof vanwege het onthullen van de identiteit van beschermde getuigen.

Vrijgelaten vanwege darmkanker

Seselj wordt verdacht een groot aandeel te hebben gehad in etnische zuiveringen op de Balkan begin jaren negentig, maar mocht het vonnis in zijn rechtszaak, waarin 28 jaar cel tegen hem is geëist, sinds vorig jaar november in vrijheid afwachten omdat bij hem darmkanker werd geconstateerd. Eind maart werd bepaald dat hij opnieuw moest worden ingerekend omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating had geschonden. De Serviër heeft echter aangegeven niet vrijwillig terug te zullen keren naar Scheveningen.

Seselj staat bekend als een ultranationalistisch leider, die nog altijd een grote aanhang heeft onder nationalistische burgers. Hij was de leider van de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij.

    • Sam de Voogt