J.P. Morgan Chase huurde vrienden en familie in van Chinese klanten

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Leidde J.P. Morgan Chase een Chinees bedrijf naar de beurs in Hongkong, dan nam het in driekwart van de gevallen een familielid van de bestuurders in dienst. De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar zaken die de bank in China deed, tussen 2004 en 2013. Onderzocht wordt of de bank zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping.

The Wall Street Journal kreeg inzage in documenten waarin nauwkeurig staat weergegeven welke 222 Sons and Daughters door welke bestuurders werden aangedragen. Zeker de helft van hen kwam uit de politieke elite, financiële autoriteiten, verzekeringen, staatsbedrijven of ambtenarij.

Negen van de twaalf Chinese bedrijven die voor minstens een miljard dollar naar de beurs gingen, droegen kandidaten aan voor een positie bij J.P. Morgan Chase in China. Het gaat volgens WSJ onder meer om Agricultural Bank of China, China Railway Group en CGN Power.

Yuan wordt reservemunt

De Chinese munt gaat onderdeel uitmaken van het mandje reservemunten van het IMF. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds besloten. Volgens de South China Morning Post zeggen analisten dat dit de Chinese autoriteiten ertoe zal dwingen om de munt in waarde te laten dalen. Jonathan Fenby van onderzoeksbureau Trusted Sources:

“Opgenomen worden in het mandje met speciale trekkingsrechten is erkenning van hoe ver China is gekomen. Maar het blijft de vraag of China door gaat met het openen van de kapitaalmarkt.”

De beslissing om van de yuan een reservemunt te maken is een opsteker voor China. Nu hoort hun munt in dezelfde categorie als de dollar, de euro, de yen en de pond. Het IMF heeft een mandje met valuta die het gebruikt als internationale reserve.

Ondanks de matigende economische groei heeft China een aantal maatregelen doorgevoerd die deze erkenning tot doel hadden. Volgens de SCMP is de centrale bank van China vanaf nu minder makkelijk in staat om in te grijpen op de internationale valutamarkt.

Takeda zet in op generieke medicijnen

Het Israëlische Teva gaat de meeste van de niet-gepatenteerde medicijnen verkopen die Takeda Pharmaceutical in Japan maakt. Op die manier wil Takeda zich meer richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, schrijft de Nikkei Asian Review. In het komend voorjaar wordt een joint venture getekend door Teva en Takeda, waarbij de Israeliërs 51 procent van de aandelen krijgen.

De Japanse regering wil de kosten voor gezondheidszorg verlagen door generieke medicijnen te promoten. In 2020 moet 80 procent van de voorgeschreven medicijnen generiek zijn. Het is dus in Takeda’s belang om in die ontwikkeling mee te gaan.

De omzet van medicijnen op recept daalt al drie jaar achtereen, maar Takeda heeft veel last van concurrenten die generieke medicijnen verkopen. Door de verkoop van generieke producten aan Teva over te laten, wil Takeda de handen vrijhouden voor onderzoek en ontwikkeling.

    • Eefje Rammeloo