Nederland met solide zege op gastland India naar kwartfinale

De Nederlandse hockeymannen hebben gisteravond moeiteloos als groepswinnaar de kwartfinales bereikt van de Hockey World League in India. In Raipur won de ploeg van bondscoach Max Caldas met 3-1 van gastland India.

In de kwartfinale is vermoedelijk Canada de tegenstander, veruit de zwakste ploeg van de acht landen die meedoen aan de finales van het wereldtoernooi. In juni won Nederland nog met 6-0 van de Canadezen.

Eerder in de groepsfase van de World League in India won Nederland al van Argentinië (3-2) en speelde het gelijk tegen Duitsland (0-0). Vandaag worden de laatste duels gespeeld in de andere groep, met behalve Canada ook Australië, Groot-Brittannië en België.

Nederland, nog altijd nummer twee op de wereldranglijst achter Australië, was gisteren grote delen van de wedstrijd superieur aan de Indiërs, die het afgelopen jaar zijn opgeklommen tot de zesde plaats van die ranglijst. India had in chaotische sfeer in het eigen stadion het geluk dat het vizier van de Nederlandse spelers niet helemaal op scherp stond. Pas in de tweede helft opende de Europees kampioen de score, uit de eerste strafcorner van Mink van der Weerden (1-0).

Kort daarop leek Mirco Pruyser het duel te beslissen, na een listig passje van Van der Weerden (2-0). Maar uit de rebound van een corner vocht India zich nog even terug in de wedstrijd. Roel Bovendeert maakte het karwei vervolgens bekwaam af (3-1).

India, dat na het ontslag van bondscoach Paul van Ass wordt geleid door een andere Nederlandse oud-bondscoach, Roelant Oltmans, had maar weinig in te brengen tegen de solide spelende Nederlandse ploeg, die in India zijn titel verdedigt.

„De spelers hebben een hele goede en volwassen wedstrijd gespeeld”, zei Caldas naderhand tegenover hockey.nl. „We stonden als een huis.”

Vooral voor aanvoerder Robert van der Horst was het een bijzonder duel: hij speelde zijn 250ste interland en laat nog elke keer zien dat hij van grote waarde is. De routinier van Oranje Zwart is de tiende Nederlander die 250 duels voor de nationale ploeg heeft gespeeld.