Opinie

    • Tom-Jan Meeus

Henk Krol, groot in de kleine politiek

Kleine politieke projectjes kunnen onverwacht uit de hand lopen. Pech bestaat. Domheid ook. En sommige Kamerleden, neem Henk Krol, gaan hier, laat ik het vriendelijk zeggen, vrijpostig mee om. Het probleem is: in Den Haag regeert de waan van de dag. Doe maar eens een testje.

Zoek de Haagse nieuwsverhalen van donderdag 2 juli. Dan vind je stukken over het gesneefde plan voor een nieuw belastingstelsel. Interviews met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) over nieuwe bevoegdheden voor inlichtingendiensten. Bezorgde analyses omdat de Grieken op het punt stonden uit de euro te stappen.

Geen woord over de stemming, die dag in de Tweede Kamer, over de Wet Elektronisch berichtenverkeer belastingdienst. Toch verandert die iets dat iedereen aangaat: het einde van ‘blauwe envelop’.

De onrust groeit nu de Belastingdienst een publiekscampagne voert. Een meldpunt van ouderen is overbelast. De Nationale ombudsman ontving „honderden” klachten en besloot vorige week tot eigen onderzoek. Bezwaren komen van ouderen zonder internetaansluiting. Digibeten. Mantelzorgers die zeggen: ik kan dit er niet bij hebben.

Het systeem is zo opgezet dat de burger zich zelf moet aanmelden bij een ‘elektronische berichtenbox’ van de Belastingdienst. Wie dit nalaat kan geen contact maken. Geen contact betekent geen toeslagen, et cetera. Er is een overgangsfase, maar het ziet er niet best uit: de laatste indicatie is dat 10 miljoen burgers zich nog niet bij de ‘berichtenbox’ hebben aangemeld.

Door alle onrust heb je nu natuurlijk Kamerleden met opvattingen. Zo zette Henk Krol (50Plus) zichzelf drie weken terug op de foto: zijn rechterhand hield een blauwe envelop omhoog, zijn linker wees naar die envelop. Henk twitterde erbij: „Als het aan #50PLUS ligt kunnen mensen die niet digitaal willen – op verzoek – de blauwe envelop blijven ontvangen.”

Je had ook fracties die tijdig, vóór 2 juli, aarzelden. Pieter Omtzigt (CDA) was bezorgd over de afhankelijkheid van digitaal verkeer en noemde de overgang 22 mei gezien het verwachte ongemak „onbegrijpelijk”; Henk Krol hield zich afzijdig. Met fiscalist Roland van Vliet (ex-PVV) stelde Omtzigt later een overgangsperiode van drie jaar voor. Dit werd afgewezen.

Toen het 2 juli op stemmen aankwam waren alleen GroenLinks, ChristenUnie en CDA tegen. Neen, niet Henk Krol. Henk, groot in zijn kleinheid, stemde gewoon voor.

    • Tom-Jan Meeus