Harde botsing prominente adviseurs bij techbedrijf is even gesust

Ervaren zakenmannen die ruzie bij een techbedrijf moesten sussen, kregen zelf mot. Nu krabbelen ze terug.

Wat gebeurt er als je drie topmannen uit het Nederlandse bedrijfsleven aanwijst om een ruzie te beslechten bij een techbedrijf van een Spaanse miljonairsfamilie en Russisch/Oekraïense aandeelhouders? Je krijgt nog meer ruzie.

Dat is althans het geval bij het ZED+: een techreus met een jaaromzet van 400 miljoen euro die zich vooral bezighoudt met mobiele applicaties en actief is in zo’n 60 landen.

ZED+ werd 2012 gecreëerd door een samenvoeging van het Spaanse ZED Worldwide en de Russische Tema-groep. Om fiscale en juridische redenen werd besloten de overkoepelende holding in Nederland te vestigen.

En dat maakt dat de Nederlandse rechter een cruciale rol in het conflict speelt. De Russen en Spanjaarden liggen namelijk zo overhoop dat normaal besturen er niet bij is. Zelfs een jaarrekening goedkeuren lukt niet.

Eind vorig jaar klopten de partijen daarom aan bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse hof: die beslist over conflicten binnen Nederlandse bedrijven. „Ernstig verstoorde verhoudingen”, constateerde zij.

Ze gelastte een onafhankelijk onderzoek naar onderlinge verwijten van de Russen en Spanjaarden. Én ze benoemde drie zwaargewichten uit het Nederlandse bedrijfsleven om uit de impasse te komen en ZED+ tijdelijk te leiden: Peter Wakkie, Sipko Schat en Frank Schreve.

Maar terwijl ZED+ in financieel steeds slechtere omstandigheden belandde, kregen die drie het óók aan de stok. Dat conflict draaide vooral om een overname van ZED+. De Spanjaarden en Schreve wilde ingaan op een bod van het Chinese bedrijf Galaxy Dawn van 134 miljoen. Wakkie en Schat vonden het overnamevoorstel juridisch zo rammelen dat ze weigerden er naar te kijken.

Gevolg was de unieke situatie dat de Ondernemingskamer zich midden oktober boog over een conflict tussen de personen die zij juist had benoemd om een conflict op te lossen.

Op de zitting ging het er hard aan toe. ZED+-topman Javier Pérez werd expert „list en bedrog” genoemd. Wakkie werd beticht van een dubbele agenda. Hij zou niet op het Chinese bod in willen gaan om ZED+ te verkopen aan het Russische LetterOne waarvan hij een stichting bestuurt.

De partijen eisten veel van elkaar. Kort gezegd wilden de Russen dat Schreve en Pérez op non-actief werden gezet en de Spanjaarden (die de meerderheid van de aandelen bezitten) dat Wakkie opzij zou stappen om de onderhandelingen met Galaxy Dawn door te laten gaan.

Eind vorige week deed de Ondernemingskamer uitspraak. Er is zowaar een oplossing gevonden, blijkt uit de beschikking die nog niet openbaar is.

Hoofdrolspelers Schreve, Wakkie, Schat en Pérez trekken alle vorderingen naar elkaar in. De eis dat Wakkie zich niet met het biedingsproces mag bemoeien? Van tafel. De eis dat Schreve en Pérez geschorst moeten worden? Ook van tafel.

Powerplay van het hof om zichzelf een zware keuze te besparen? Nee. De oplosser van het conflict ligt elders, bevestigen betrokkenen. Bij de banken die onder leiding van ING een bijeenkomst tussen Schreve, Wakkie, Schat en Pérez organiseerden. Allemaal leuk en aardig jullie conflict, maar wij hebben vorderingen van ruim 100 miljoen op ZED+, kregen ze daar te horen. Misschien dat jullie er toch maar even uit moeten zien te komen. En zo geschiedde.

Of ZED+ nu gered is valt te bezien. Het bod van 134 miljoen van Galaxy Dawn is door alle perikelen van tafel.

    • Camil Driessen