Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Meer brains dan bloot op de nieuwe Pirelli-kalender

Fotograaf Annie Leibovitz maakt een ode aan vrouwen met een indrukwekkend cv in plaats van een verzameling vrouwen met een fraaie taille en een verleidelijke blik.

Serena Williams poseert voor fotograaf Annie Leibovitz voor de Pirelli-kalender van 2016.
Serena Williams poseert voor fotograaf Annie Leibovitz voor de Pirelli-kalender van 2016. Screenshot uit 'The making of'

Geen naakte jonge supermodellen, dacht de Amerikaanse fotograaf Annie Leibovitz (66) toen Pirelli haar vroeg om dit jaar de beelden voor hun beroemde kalender te schieten. Het moest een ode worden aan vrouwen met een indrukwekkend cv in plaats van een verzameling vrouwen met een fraaie taille en een verleidelijke blik.

Leibovitz belde met gerenommeerde dames uit allerlei vakgebieden - de meesten op leeftijd - en vroeg of ze voor haar wilden poseren. Met hun kleren aan: het ging niet om hun lijf, maar om hun prestaties in het leven.

Op de kalender van 2016 pronken nu dertien vrouwen, onder wie de 77-jarige Agnes Gund (president van het Museum of Modern Art in New York), schrijfster Fran Lebowitz (65), Kathleen Kennedy (producent van de film Lincoln), de 82-jarige Yoko Ono (muzikant en weduwe van John Lennon), actrice Amy Schumer (een van de drie naakten) en tennisser Serena Williams.

Twitter avatar amyschumer Amy Schumer Beautiful, gross, strong, thin, fat, pretty, ugly, sexy, disgusting, flawless, woman. Thank you @annieleibovitz https://t.co/kc0rIDvHVi

Achter de schermen

Maandagavond verscheen het making-of-filmpje online:

Ander controversieel werk van Leibovitz

Leibovitz is wereldberoemd vanwege haar portretten van celebrities voor Vogue, Rolling Stone en Vanity Fair. Haar foto’s zijn met regelmaat controversieel, zoals de hoogzwangere en naakte Demi Moore op de cover van Vanity Fair en de foto van de zwarte actrice Whoopi Goldberg in een melkbad.

De Pirelli-kalender is een gewild object

Al bijna vijftig jaar kijkt de wereld uit naar de jaarlijkse kalender van de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli. Voor de plaatjes gingen zowel onbekende als bekende modellen al (deels) uit de kleren, onder wie Kate Moss, Lara Stone, Gisele Bündchen, Christy Turlington en Naomi Campbell. Van de kalender worden er maar een paar duizend gedrukt. Hij is niet te koop; alleen zogenaamde vip’s en zakenrelaties krijgen een exemplaar in handen.

Gisteren was de feestelijke presentatie van de editie voor 2016.

Fotograaf Annie Liebovitz bij de presentatie van de Pirelli-kalender van 2016.

Fotograaf Annie Liebovitz bij de presentatie van de Pirelli-kalender van 2016. Foto Ben Stansall / AFP