Zaak verdaagd vanwege taalproblemen

Meteen al op de eerste dag is gisteren het corruptieproces tegen twee topmannen van het Russische gasconcern Gazprom in de Zwitserse stad Bellinzona verdaagd. Aanleiding was een taalstrijd. Voordat de inhoudelijke behandeling kon beginnen moest er een taalprobleem worden opgelost. De procestaal is Duits, maar drie van de vier advocaten komen uit het Franstalige Genève. Twee van hen spreken geen Duits. De rechter accepteerde het Frans van de advocaten niet. Na een schorsing werd besloten de zaak te verdagen tot maart 2016. Tot die tijd hebben de verdachten de mogelijkheid om Duitssprekende advocaten in te huren. Voor de verdachten, die ook geen Duits spreken, was overigens wel simultaanvertaling geregeld. De twee Russische verdachten worden onder meer beschuldigd van het aannemen van 7,4 miljoen dollar (6,9 miljoen euro) smeergeld. In ruil voor het smeergeld zouden de opdrachten voor de bouw van een gaspijpleiding naar een dochterbedrijf van de Duitse Siemens zijn gegaan. Samen met de twee Russen staan een Fransman en een derde Rus terecht. Zij zouden betrokken zijn bij het opzetten van het smeergeldtraject. Het is voor het eerst dat in West-Europa strafrechtelijk actie wordt ondernomen tegen corruptie in de top van het door het Kremlin gestuurde gasconcern.