Energiereus RWE splitst zich op in twee delen

De activiteiten gericht op duurzame energie worden apart naar de beurs gebracht.

Een kantoor van energiebedrijf RWE in Hoofddorp.
Een kantoor van energiebedrijf RWE in Hoofddorp. Foto: Koen Suyk/ANP

De Duitse energiereus RWE wil zich opsplitsen in twee verschillende bedrijven. De activiteiten gericht op duurzame energie moeten in een apart, beursgenoteerd bedrijf ondergebracht worden, maakte de eigenaar van het Nederlandse Essent dinsdag bekend.

De bedoeling is dat eind volgend jaar 10 procent van het nieuwe bedrijf naar de beurs wordt gebracht. Mogelijk dat er later meer aandelen naar de beurs worden gebracht. RWE zal wel grootaandeelhouder blijven van het nieuwe energiebedrijf, waar ook de verkoop aan consumenten en de stroomnetwerken in worden ondergebracht.

De andere activiteiten, de energieopwekking uit fossiele bronnen en kernenergie en de groothandel, blijven bij RWE. De raad van commissarissen moet nog wel worden akkoord gaan met de splitsing.

Kapitaal

Door te splitsten verwacht RWE dat het nieuwe bedrijf makkelijker kapitaal kan ophalen, terwijl het oude bedrijf “financieel flexibeler” wordt om de afschaffing van kernenergie in Duitsland te kunnen bekostigen.

Het nieuwe bedrijf wordt groter dan RWE zelf. Waar de twee afdelingen samen vorig jaar een omzet hadden van bijna vijftig miljard euro, krijgt het nieuwe bedrijf een omzet van ongeveer 40 miljard euro, aldus RWE. Veertigduizend van de zestigduizend medewerkers gaan over.

De stap van het grootste energiebedrijf van Duitsland volgt precies een jaar na de aankondiging van concurrent Eon voor een soortgelijke stap. Dat bedrijf stootte echter de fossiele tak af en besloot juist het oorspronkelijke bedrijf volledig op duurzame energie te richten.

Wende

Traditionele energiebedrijven zoals RWE en Eon weten steeds minder te verdienen op de conventionele stroomopwekking. Dat komt voor een groot deel door het grote aanbod van energie door de Energiewende in het thuisland.

Om het uitschakelen van de kerncentrales in de toekomst op te vangen, wordt de opwekking van groene energie gesubsidieerd. Hierdoor is nu een overschot ontstaan, waardoor ook buiten de Duitse grenzen de energieprijzen worden gedrukt. De Nederlandse topman van RWE Peter Terium sprak vorig jaar al over de “grootste structurele crisis ooit” in de energiesector.