En hoe zouden jullie het dan doen?

Hé betweters in de media, help meester en juffen liever dan ze onder vuur te nemen, schrijft Marco Gerdes.

Illustratie Ruben L. Oppenheimer
Illustratie Ruben L. Oppenheimer Illustratie Ruben L. Oppenheimer

Hoe vier je op een basisschool het Sinterklaasfeest zonder Pieten? Niet alleen de figuren die Sinterklaas vergezellen zijn in Utrecht van hogerhand in de ban gedaan. Ook al het decoratiemateriaal en de prentenboeken met Piet mogen niet meer worden gebruikt. Wat overblijft is de Sint, en dat is niet genoeg voor een kinderfeest dat een ‘comic relief’ nodig heeft om de spanning bij de kleine kinderen weg te halen. Weg zijn de boeken, vlaggetjes, verkleedkleren, posters en liedjes, want overal was Piet. Alles moet opnieuw worden bedacht en gemaakt. Iedere school heeft op zijn eigen manier een invulling gegeven aan de Sintviering van 2015. En nu worden die scholen door betweters in de (sociale) media onder vuur genomen vanwege die oplossingen. Eén school bedacht dat Sinterklaas door Minions vergezeld kon worden. Grote hoon uit hele land. Ook columnist Youp van ’t Hek verlaagde zichzelf in deze krant. Hij noemde de directeur van die school ‘van de ratten besnuffeld’ en betichtte haar (ja, het is een vrouw Youp, geen ‘hij’ zoals jij dacht) van drugsgebruik. Deze kundige en lieve vrouw moest keuzes maken om het feest door te laten gaan.

De school waarop ik les geef aan de kleuters, de Kleine Dichter, verzon Jip en Jenny van S.I.N.T. management, die door filmpjes de kinderen oproepen om liedjes te verzinnen en versieringen te maken. Uiteindelijk zal blijken, op de feestdag zelf, dat Jip en Jenny niet goed gemanaged hebben, waarna ze in een film een beroep doen op de bovenbouwkinderen om de Sint te komen helpen met kadootjes dragen en strooigoed te werpen. Een positieve draai leek ons, op een school waar kinderen leren om elkaar te helpen bij problemen. Dit is niet bedacht uit ‘politiek correcte geloofsijver’, zoals het Utrechts Nieuwsblad schreef, maar uit pure noodzaak. Stop dus met zure columns of opiniestukken en kom met oplossingen! Wij zijn ook maar eenvoudige juffen en meesters. Help ons! En kijk eens even naar de Youtube filmpjes van Jip en Jenny en de uitwerking ervan op de kinderen van onze school. Ze zijn inmiddels enorm populair bij de kinderen.