Duitse regering wil ook militair meedoen aan luchtoorlog Syrië

Een Duitse Tornado-straaljager
Een Duitse Tornado-straaljager Foto AFP

De Duitse regering heeft vanmorgen ingestemd met een voorstel om 1.200 man in te zetten voor de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië. Wel is nog goedkeuring vereist van de Bondsdag, die de kwestie morgen bespreekt. Naar verwachting zal het parlement het besluit van de regering van bondskanselier Angela Merkel steunen.

Duitsland honoreert daarmee een verzoek van de Franse president Hollande, die Duitsland na de aanslagen in Parijs van 13 november had gevraagd om steun in de strijd tegen IS.

De Duitsers zijn van plan Tornado-verkenningsvliegtuigen te zenden alsmede tankvliegtuigen en een marineschip. In principe zullen ze echter niet rechtstreeks aan de gevechten deelnemen en slechts een ondersteunende rol vervullen. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier zei niet te verwachten dat alle 1.200 militairen op het zelfde moment zullen worden ingezet. Met deze omvang zou deze missie niettemin kunnen uitgroeien tot de grootste waarbij Duitsland op het ogenblik is betrokken.

Steinmeier waarschuwde tegenover het dagblad Bild dat de strijd tegen IS „een kwestie van lange adem” kan worden. Een officiële woordvoerder verduidelijkte overigens naderhand dat het niet in de bedoeling ligt in het kader van de missie met het regime van de Syrische president Assad samen te werken in de strijd tegen IS.

André Wüstner, voorzitter van de belangenorganisatie binnen de Bundeswehr, zei vanmorgen voor de ARD-televisie er rekening mee te houden dat de strijd tegen IS meer dan tien jaar zou kunnen duren. Wüstner zei van de regering heldere doelstellingen voor de missie te verwachten.

De oppositiepartij Die Linke verzet zich tegen de plannen. Volgens haar doorbreekt de regering hiermee een taboe en is de missie onverantwoord. „Hierdoor wordt hier te lande het terreurgevaar groter”, zei partijleider Bernd Riexinger tegen lokale kranten. De Groenen maken eveneens bezwaar tegen de missie omdat die een mandaat van de Verenigde Naties ontbeert. Bovendien ontbreekt het Merkels regering volgens de Groenen aan een samenhangende strategie voor het Syrische conflict.