Doden na bombardement op Syrisch AzG-ziekenhuis

Zeven mensen kwamen om. In Afghanistan werd in oktober ook al een AzG-ziekenhuis verwoest.

Archiefbeeld van het Artsen zonder Grenzen-ziekenhuis in Kunduz. Foto Najim Rahim / AFP

Bij een aanval met bomvaten op een Syrisch ziekenhuis dat gesteund wordt door Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn zaterdag zeven doden en tientallen gewonden gevallen, heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn volgens de organisatie veel vrouwen en kinderen.

De aanval vond plaats in de regio Homs, bij de plaats Al Zafarana. Het ziekenhuis werd gedeeltelijk verwoest en 47 mensen raakten gewond, meldt AzG. Het zou gaan om een zogenoemde double tap-aanval met bomvaten die uit een helikopter werden gegooid. Dat soort aanslagen wordt in twee fases uitgevoerd, waarbij de tweede keer hulpverleners worden aangevallen die op de eerste aanval waren afgekomen.

Double tap

Het eerste bomvat viel op een bewoond gebied bij Al Zafarana. Daarbij kwamen een man en een jong meisje om en vielen zestien gewonden. De gewonden werden vervoerd naar het ziekenhuis, waar veertig minuten later nog eens twee vaten vol explosieven ontploften.

Het is de tweede keer in twee maanden dat een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen wordt aangevallen. Begin oktober werd een AzG-ziekenhuis in Afghanistan verwoest door de Amerikaanse krijgsmacht. Daarbij kwamen dertig mensen om het leven. De organisatie noemde die aanval een oorlogsmisdaad.

    • Bastiaan Nagtegaal