Het Syrië van Assad NPO 2, 23.00-23.55u.

De journalist Martin Smith van het Amerikaanse onderzoeksprogramma Frontline bracht afgelopen juli drie weken door in Syrië, in de gebieden die onder controle staan van van president Assad. Miljoenen mensen zijn gevlucht uit het land sinds het begin van de bloedige opstand tegen het regime van Assad. Toen Smith het land bezocht, was de rest van het land in hand van terreurgroepering IS of door het Westen gesteunde rebellen. Hoe ziet het leven eruit voor degenen die er nog wonen? Vanuit Libanon komt Smith de Syrische hoofdstad Damascus binnen. Hij is in eerste instantie verrast dat hij een Amerikaans popnummer op de radio hoort en dat het verder rustig lijkt op straat. Maar de gruwelijke oorlog en de bommen zijn niet ver weg. De journalist praat met inwoners en doet pogingen om Assad te interviewen (wat uiteindelijk niet lukt). Wel laat de minister van toerisme een nieuw resort zien, ten oosten van Homs. Maar de realiteit is snel terug als Smith in die gebombardeerde stad met jonge scholieren praat: „Zijn we hier veilig?” Een van de jongens: „geen enkele plek in Syrië is veilig.”