Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Transavia gaat prijsvechten - maar niet ten koste van KLM

De grootste worden gaat niet lukken, maar misschien kan Transavia wel de beste worden. De prijsvechter in de luchtvaart kondigde aan te gaan vliegen vanaf München, waarmee het volgens de Volkskrant de aanval opent op concurrenten Easyjet en Ryanair.

Vanaf München zal Transavia op achttien bestemmingen gaan vliegen. Topman Mattijs ten Brink geeft toe dat zijn bedrijf een achterstand heeft op de twee concurrenten, maar meent die te compenseren met een ‘stevige positie’ in Nederland en Frankrijk. Dat het moederbedrijf KLM de concurrentiepositie van de prijsvechter in de weg zit, ontkent Ten Brink.

“De groei mag niet ten koste gaan van KLM. Ik denk dat wij een heel specifieke luchtvaartmaatschappij zijn met specifieke routes. Dat we niet keihard ten koste van alles de concurrentie aangaan op de dikke routes maakt ons volgens sommigen braaf, in onze ogen juist prettig.”

Veel kinderstoelen in Nederland onveilig

Kinderstoelen die in Nederland te koop zijn voldoen in bijna de helft van de gevallen niet aan de eisen. Dat blijkt uit een steekproef van de Voedsel- en Warenautoriteit, zo meldt RTL Z.

Zeven van de 24 onderzochte stoeltjes hadden mankementen. Instabiliteit bijvoorbeeld. Kinderen kunnen uit de stoel vallen of hun vingertjes kunnen bekneld raken. Eén stoel kon naar achter klappen. Deze Rens kinderstoel mag inmiddels niet meer verkocht worden.

Bij drie stoeltjes was er in principe geen sprake van onveiligheid, zo schrijft RTL Z, maar: er ontbrak een waarschuwingssticker waarop staat dat kinderen in de stoel niet alleen gelaten mogen worden.

Delta Loyd wil Van Lanschot verkopen - maar hoe?

Delta Lloyd wil af van haar belang in Van Lanschot, en dat lukt maar niet, meldt het Financieele Dagblad. Delta Lloyd heeft nu 30,5 procent van de aandelen in handen. Er wordt maar weinig in het aandeel gehandeld, dus het aandeel op de beurs verkopen, gaat niet lukken.

De krant zet op een rijtje welke mogelijkheden er overblijven. Het belang kan in z’n geheel worden verkocht aan één koper. Delta Lloyd zou ook kunnen kiezen voor een ‘mini-beursgang’, waarin geïnteresseerde institutionele beleggers kunnen aangeven hoeveel aandelen ze tegen welke prijs ze willen hebben. Een andere mogelijkheid is het samensmelten van SNS Bank, Van Lanschot en NIBC Bank. Maar dat is een soort droomscenario, geeft het FD toe.

    • Eefje Rammeloo