Exportverbod om Vlaamse meester te behouden voor Groot-Brittannië

De Britse regering heeft een tijdelijk exportverbod ingesteld voor het schilderij De heilige Lucas tekent de Maagd en Christus van de 15de-eeuwse Vlaamse meester Dieric Bouts. Minister van Cultuur Ed Vaizey noemde het doek het enige in zijn soort „dat nog te zien is in dit land”. Het exportverbod geldt tot 26 februari volgend jaar en kan worden verlengd. Bedoeling is vóór die tijd een Britse koper te vinden die bereid is evenveel te bieden als de buitenlandse gegadigde die zich heeft gemeld: 4,7 miljoen euro. Volgens The Guardian is Dirk Bouts weliswaar geen erg bekende naam in Groot-Brittannië, maar is zijn werk verfijnd en invloedrijk. Hij wordt gezien als pionier in de techniek van het schilderen met olieverf. Bouts werd geboren in Haarlem en overleed in 1475 in Leuven. Vorige maand werd in Groot-Brittannië nog een exportverbod ingesteld voor Portret van Catrina Hooghsaet van Rembrandt. (NRC)