Russen boycotten Turkije, maar willen wel eerst Kerst vieren met Turkse tomaten

Gaan ze elkaar op de klimaattop in Parijs nog spreken? De Turkse president Erdogan wil wel. Maar de Russische president Poetin houdt de boot voorlopig af. Dit weekend kondigde Poetin per oekaze sancties af tegen Turkije, wegens het neerschieten van een Russisch jachtvliegtuig bij de Turks-Syrische grens. Op papier zag het er dreigend uit: importbeperkingen op Turkse producten en diensten, en een verbod op goedkope reizen naar de Turkse zon. Sinds vorige week is er in de Russische media druk gespeculeerd over de omvang van de sancties en de gevolgen voor burgers. Gisteren lichtte de regering een tip van de sluier op. Voorlopig richt het embargo zich op groente en fruit, zei vicepremier Dvorkovitsj, al is de invoer daarvan uitgesteld tot na de feestdagen. Een ‘zwarte lijst’ van producten is in voorbereiding, maar die wordt voorlopig niet van kracht. Rusland doet stoer, maar het Kremlin weet maar al te goed dat een embargo vooral de eigen bevolking treft. Na het importverbod op levensmiddelen uit de EU schoot de inflatie omhoog. Sinds de ‘contrasancties’ zijn Turkse tomaten en sinaasappels een welkome aanvulling op het verschraalde aanbod in de Russische supermarkt. De Russische sancties, zo merkte eerste vicepremier Sjoevalov op, zijn er niet op gericht om de „Russische burgers te straffen”.