Deze miljardairs smijten met geld om het klimaat te redden

Een groep steenrijke privé-investeerders stelt miljarden beschikbaar voor schone energie. Vijf portretten.

Beeld NRC Q

Het zijn niet alleen de ‘traditionele’ wereldleiders die deze week in Parijs proberen een verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Onder aanvoering van Bill Gates, met een geschat privévermogen van 79,5 miljard dollar, is er ook een coalitie van ‘nieuwe’ wereldleiders opgestaan: die van zeer vermogende topmannen- en vrouwen.

28 van ‘s werelds rijkste privé-investeerders hebben zich verzameld in deze Breakthrough Energy Coalition, maandag in Parijs gepresenteerd. Samen gaan zij hun miljarden beschikbaar stellen als startkapitaal voor bedrijven die, in de woorden van Gates, “innovatieve ideeën rond schone energie uit het lab halen en op de markt brengen”.

“Our primary goal with the Coalition is as much to accelerate progress on clean energy as it is to make a profit.”

Hun idee: er is nu nog een te groot gat tussen door overheid gesubsidieerd onderzoek en de daadwerkelijke ontwikkeling van schonere energievormen. Daarvoor zijn investeerders nodig die zo’n groot kapitaal hebben dat ze het zich kunnen veroorloven risicovolle investeringen te doen die pas op de lange termijn (mogelijk) tot winst zullen leiden.

Gates is niet de enige bekende op deze lijst. Ook Amazon-topman Jeff Bezos, zijn Chinese collega Jack Ma en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg hebben hun handtekening gezet. Net als multimiljardairs Richard Branson en de Saoedische prins Alaweed bin Talal. Maar er zijn ook een paar minder bekende coalitieleden. De vijf opvallendste:

Foto Peter Schneider/EPA

Foto Peter Schneider/EPA

1. Ratan Tata (77)

Land: India
Bedrijf: Oud-voorzitter van familietrust Tata Sons, de houdstermaatschappij van Tata Group (waaronder bedrijven als Tata Steel, Tata Motors en Tata Power vallen)
Geschat vermogen: onbekend
Wereldverbeteraar: Filantropie zit in in de genen: tweederde van de aandelen in Tata Sons wordt beheerd door liefdadigheidsfondsen (die zijn opgezet door de familie). Daarmee worden onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen bijgestaan, evenals organisaties die armoede bestrijden en het Indiase platteland ontwikkelen. Op het gebied van duurzaamheid valt voor Tata nog heel wat te winnen:  hun staalfabrieken en energiecentrales gelden, zeker in in India, nog als verre van milieuvriendelijk. Tegelijkertijd financiert de familie instituten die onderzoek doen naar vervuiling en de bestrijding daarvan. De paradox: Tata als vervuiler en bestrijder ineen.

Foto David Paul Morris/Bloomberg

Foto David Paul Morris/Bloomberg

2. John Doerr (64)

Land: Verenigde Staten
Bedrijf: Partner bij investeringsmaatschappij Kleiner Perkins Caufield & Byers
Geschat vermogen: 4,7 miljard dollar
Wereldverbeteraar: Doerr investeert graag in vernieuwende techbedrijven nog vóórdat ze groot worden: dat deed hij bijvoorbeeld al bij Amazon, Google en Uber. “The Next Big Thing”, zo noemt hij dat. Steunt ook graag goede doelen, zoals The Climate Reality Project. Kan op het gebied van diversiteit misschien wel wat meer voor de wereld doen: in 2012 klaagde Ellen Pao Kleiner Perkins aan vanwege vermeende seksediscriminatie. (Dit voorjaar verloor ze de zaak, maar wakkerde wel een discussie aan.)

Foto Elijah Nouvelage/Reuters

Foto Elijah Nouvelage/Reuters

3. Marc Benioff (51)

Land: Verenigde Staten
Bedrijf: Oprichter en topman Salesforce.com
Geschat vermogen: 4,2 miljard dollar
Wereldverbeteraar: Benioff zet zijn geld en invloed in voor uiteenlopende zaken. Zo maakte hij zich boos over de onverschillige houding van tech-ondernemers tegenover San Francisco, doneerde hij aan de campagne van Hillary Clinton, en drong hij er bij de staat South Carolina op aan de confederale vlag te verwijderen. Introduceerde het 1-1-1-systeem - doneer 1 procent van je vermogen, 1 procent van je product en 1 procent van de tijd van je werknemers aan een goed doel - en brengt dat met zijn Salesforce Foundation in de praktijk. Is ook bevriend met de Dalai Lama.

Foto Pius Utomi Ekpei/AFP

Foto Pius Utomi Ekpei/AFP

4. Aliko Dangote (58)

Land: Nigeria
Bedrijf: Oprichter en topman van industrieconglomeraat Dangote Group
Geschat vermogen: 16,3 miljard dollar
Wereldverbeteraar: Dangote, volgens zakenblad Forbes (“by far”) de rijkste man van Afrika, is self made, maar wel afkomstig uit een rijke familie. Hij doneerde via zijn Dangote Foundation miljoenen aan onderwijs- en gezondheidszorgprojecten in Nigeria, maar ook aan slachtoffers van overstromingen en politiek geweld. Tegelijkertijd investeert hij graag in andere sectoren, waaronder: olie. Zo pompt hij zo’n negen miljard dollar in een nieuwe olieraffinaderij in Nigeria, die eind 2017 moet gaan draaien.

Foto Richard Drew/AP

Foto Richard Drew/AP

5. Meg Whitman (59)

Land: Verenigde Staten
Bedrijf: Topvrouw Hewlett Packard Enterprise
Geschat vermogen: 2,1 miljard dollar
Wereldverbeteraar: Met het bestuursvoorzitterschap van eBay werd Whitman miljardair. Veel eigen vermogen stak ze in een (mislukte) verkiezingscampagne om gouverneur van Californië te worden. Maar haar inzet op filantropisch gebied is minder zichtbaar, en dat wordt haar door media weleens verweten.

“Oddly, especially for someone who’s chosen to become such a public figure, the available record of Meg Whitman’s giving is rather sparse.”

Toch geeft ze wel aan goede doelen. Met haar man beheert Whitman de Griffith R. Harsh IV and Margaret C Whitman Charitable Foundation. In 2002 doneerde ze 30 miljoen dollar aan Princeton, haar alma mater.

    • Annemarie Sterk
    • Eva Oude Elferink