Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Dutch babies

Illustratie Jet Peters

We zijn in Nederland wel wat gewend qua pannekoeken; je kunt ze laten beleggen met de gekste ingrediënten (ik noem brie, shoarma of Thaise ossenhaasreepjes). Maar Dutch babies kom ik zelden tegen. Het is een mengvorm van een pannekoek en een Yorkshire pudding en het resultaat is een grote rijzende pannekoek die in een gloeiend hete overpan wordt geserveerd, en vervolgens inzakt. De holte die overblijft kun je vullen met lekkernijen. Denise Kortlever gebruikt in haar boek All-day breakfast gemarineerde sinaasappel. De naam komt overigens van Duitse immigranten in Amerika, ook wel bekend als de Pennsylvania Dutch.

Verwarm de oven voor op 210 graden en zet de pannen erin om op te warmen. Mix de eieren met een handmixer of garde lichtgeel en luchtig, dat duurt zo’n 3 minuten. Zet de mixer op de laagste stand en voeg melk, bloem en een snuf zout toe. Meng even tot een glad beslag. Haal de pannen uit de oven (voorzichtig: heet!) en laat de boter erin smelten. Verdeel het beslag over de twee pannen en zet ze snel terug in de oven. Bak de Dutch babies 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn. Maak ondertussen de gemarineerde sinaasappel. Snijd de sinaasappel in dunne schijven en verwijder de witte vliesjes. Doe ze in een schaaltje met de honing en kaneel. Laat marineren tot de pannekoeken klaar zijn. Serveer met de sinaasappel.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt