De hipsterbankier

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacarrousel. Vandaag: Ali Niknam, die liever geen bankdirecteur genoemd wil worden.

Hij is not your typical banker. Zegt hij zelf. De 33-jarige Ali Niknam kreeg dan ook ‘klamme handjes’ van zijn tv-optreden bij De Wereld Draait Door (VARA), vertelde hij aan Quote. Aanvankelijk sloeg hij de uitnodiging af, maar toen de DWDD-redacteur benadrukte dat het programma zo’n 1,5 miljoen kijkers trekt, liet hij zich overhalen. „Ik was wel heel erg zenuwachtig”.

Niknam is IT-ondernemer en oprichter van TransIP, de grootste domeinnaam- en webhostingprovider van Nederland. Zijn nieuwste bedrijf heet bunq, afgeleid van ‘bank’, hoewel Niknam het liever een ‘IT-bedrijf met bankvergunning’ noemt. Bunq werkt met een app waarmee je een bankrekening kunt openen of een betaling kunt delen. IBAN-codes zijn minder van belang, zegt Niknam in de Volkskrant: ‘Geld gaat immers van persoon naar persoon. Niet van bankrekening naar bankrekening.’

Betalen kan met een vingerafdruk of selfie. De reclame toont hippe twintigers, aan de fondue op het terras, waarna ze met de bunq-app de rekening verdelen.

Wij zijn anders, verklaarde Niknam bij DWDD. „Dat zie je aan mij”, – jongensachtige lach, zwart T-shirt – „en dat zie je aan de app”. Bij het bedrijf werken vooral jonge IT’ers. Zelf wordt hij trouwens liever geen bankdirecteur genoemd, ook al stak hij 16,7 miljoen in het bedrijf. „Banken maken dingen die de klanten niet willen”, zei hij in het FD.

Niknam vormt een fiks contrast met de pakken, dassen en officiële gong van de beursgang van ABN Amro, vorige week op het Damrak in Amsterdam. In de rol van jonge, bescheiden hipsterbankier lijkt hij zich bewust te distantiëren van de gevestigde bankensector met bijbehorende reputatie. Bunq maakt banken nerveus, zegt Jeroen Smit, auteur van het boek De Prooi over ABN Amro. „Wat bankiers nu doen, kan nieuwe technologie waarschijnlijk beter.”

Of het praktisch is, moet blijken: wie een rekening met vrienden wil delen, moet zorgen dat iedereen de app gebruikt. Daarvoor moet iedereen zijn financiën aan het bedrijf durven toevertrouwen. „In zijn raad van commissarissen zitten twee van die ouwe, solide bankiers”, zegt Smit. „Dat zou veiligheid moeten bieden.” Maar, haast Niknam zich te zeggen: „twee léuke bankiers”. Waar je, bijvoorbeeld, ook nog wel een fonduetje mee zou kunnen delen.

    • Sterre van der Hee