Crash toestel AirAsia veroorzaakt door kapot onderdeel

Ook de manier waarop de piloten met dat defect omgingen droeg bij aan het ongeluk.

Onderzoekers tillen een deel van het toestel van AirAsia aan boord. Foto Bagus Indahono / EPA

De vliegcrash met het toestel van AirAsia, vorig jaar in de Javazee, werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een kapot onderdeel. Ook de manier waarop de piloten met dat defect omgingen droeg bij aan het ongeluk. Dat stellen de Indonesische onderzoekers dinsdag na onderzoek naar de crash, meldt AFP.

Aanvankelijk werd aangenomen dat het toestel van AirAsia door slecht weer was neergestort in de Javazee. Dat kwam ook doordat de piloten vlak voor de crash vroegen of ze hoger mochten vliegen om de storm te ontwijken. Maar het weer speelde geen enkele rol, zo concluderen de onderzoekers nu.

Twitter avatar JackBoard Jack Board AirAsia #QZ8501 flight data recorder shows weather conditions did not affect the aircraft

De directe aanleiding voor de crash – die aan 162 mensen het leven kostte – is een gebroken soldeerverbinding in het roer, die tijdens de vlucht tot vier keer toe tot problemen leidde. In het jaar voorafgaand aan het ongeluk waren er in totaal 23 keer problemen met het roer, zo ontdekte het Indonesische comité voor vervoersveiligheid.

Automatische piloot werd uitgeschakeld

De Airbus van AirAsia verdween vorig jaar vlak na kerst plotseling van de radar, tijdens een vlucht van de stad Surabaya in Indonesië naar Singapore. Kort nadat het toestel in zee was gestort werd al duidelijk het toestel te snel was gestegen. Bij dat “overtrekken” valt de stuwkracht onder de vleugels weg en valt een vliegtuig simpelweg uit de lucht.

Twitter avatar JackBoard Jack Board In summary: A damaged part, mid-flight faults and subsequent actions by AirAsia crew caused the plane to lose control #QZ8501

Dat het toestel zo scherp steeg, kwam doordat de piloten van het vliegtuig besloten de automatische piloot uit te schakelen en de computersystemen opnieuw op te starten. Die beslissing maakte de Airbus A320 volgens de onderzoekers nagenoeg onbestuurbaar, waarna het vliegtuig in de Javazee stortte.

    • Joost Pijpker