Chinezen nemen belang van 400 miljoen in Man-City

De investeerders betalen voor een belang van 13 procent net zo veel als de huidige eigenaar in 2008 aan de héle club uitgaf.

Wilfried Bony (links) en Kevin De Bruyne vieren een doelpunt, op een foto uit oktober. Foto Nigel Roddis / EPA

Een groep Chinese investeerders wordt voor 13 procent eigenaar van Manchester City. De beleggers betalen 400 miljoen dollar (380 miljoen euro) voor dat belang, zo meldt de voetbalclub dinsdag. Voor datzelfde bedrag kocht de steenrijke sjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan in 2008 nog de héle club.

Door de investering wordt duidelijk dat de volledige club nu zo’n drie miljard dollar waard is, acht keer zo veel als zeven jaar geleden. Een kanttekening daarbij is wel dat sjeik Mansour sinds hij City overnam omgerekend meer dan één miljard dollar heeft uitgegeven aan transfersommen en spelerssalarissen.

Mansour kocht deze zomer voor 100 miljoen euro

Op jacht naar voetbalsucces kocht 45-jarige Mansour, wiens vermogen wordt geschat op meer dan twintig miljard euro, afgelopen zomer nog Kevin De Bruyne en Raheem Sterling voor. Voor dat duo betaalde hij ruim honderd miljoen euro. Met Mansour als eigenaar won City twee keer het Britse kampioenschap, in 2012 en 2014.

Voor de investeerders – China Media Capital Holdings en CITIC Capital – is City een “ideale groeimogelijkheid” in de meest bekeken sport in China. Wel moet de investering, waarover meer dan zes maanden werd onderhandeld, nog worden goedgekeurd in een aantal landen. In ruil voor de investering krijgt het consortium één zetel in het bestuur van de zogeheten City Football Group.

    • Joost Pijpker