CDA wil verzekering voor loondoorbetaling bij ziekte verplichten

De partij hoopt dat bedrijven dan minder huiverig worden om mensen aan te nemen.

Flexwerkers krijgen bij ziekte vaak niet doorbetaald. Foto: Roos Koole / ANP

Het CDA wil dat iedereen die werkt een basisverzekering afsluit die regelt dat bij ziekte het loon maximaal twee jaar lang wordt doorbetaald. Op die manier vangen werkenden - zowel mensen in vaste dienst als zelfstandigen - de risico’s voor inkomensverlies deels zelf op. Werkgevers betalen dan alleen de eerste acht weken het salaris verplicht door, in plaats van de huidige twee jaar. Het plan staat beschreven op de site van het CDA.

In een ingezonden brief in de Volkskrant schrijven de CDA’ers Sybrand Buma en Pieter Heerma dat kabinetspartijen VVD en PvdA in een patstelling zitten terwijl ze de arbeidsmarkt uit het slop moeten trekken.

Arbeidsmarkt opkrikken

Daar gaat het CDA dinsdag voor pleiten in de Tweede Kamer, waar minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma de begroting Sociale Zaken verdedigen.

Wie langer dan acht weken ziek is, ontvangt bijna twee jaar een uitkering via een collectieve regeling. Deze wordt betaald uit premies. Die regeling geldt niet alleen voor werknemers in loondienst, maar ook voor zzp’ers en freelancers. Het CDA hoopt met haar nieuwe voorstel het verschil tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen.

Opiniestuk

Veel bedrijven willen bijna geen vast personeel meer aannemen omdat het ze veel geld kost als iemand ziek wordt, schrijven Buma en Heerma in de ingezonden brief. Werkgevers halen daarom liever flexibele werknemers binnen. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) inzetten bijvoorbeeld, levert weinig risico’s op en kunnen snel worden afstoten. In het opiniestuk schrijven Buma en Heerma:

“Zo raakt de Nederlandse arbeidsmarkt steeds meer uit het lood. Want noch de polder noch de politiek heeft het lef met oplossingen te komen. Iedereen zit gevangen in deelbelangen: de bonden willen vasthouden aan de loondoorbetaling, belangenorganisaties voor zzp’ers houden elke verplichting af. Iedereen wentelt zich in het gelijk van de eigen achterban.”

Flexwerkers geen inkomen bij ziekte

Voor de flexwerkers is deze situatie niet altijd goed. Zo hebben zij vaak geen inkomen als ze door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Dat levert grote problemen op, zowel voor hunzelf als voor de maatschappij, stellen Buma en Heerma.

De oplossing is volgens deze twee politici: een basisverzekering voor de loondoorbetaling. Deze moet er volgens het CDA uitzien als de basisverzekering voor de zorg, met een aanvaardbare premie. Bedrijven zullen dan naar verwachting minder huiverig worden om mensen, ook ouderen, aan te nemen.

    • Carlijn Vis