Burgemeester Eindhoven vertrekt in 2016

PvdA’er Rob van Gijzel (61) zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging in zijn werkende leven.

Portret van burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Rob van Gijzel (PvdA) stopt als burgemeester van Eindhoven. Dat maakte hij dinsdagavond bekend aan zijn gemeenteraad. Van Gijzel (61) zegt nog een nieuwe uitdaging in zijn werkzame leven te zoeken en zal daarom zijn tweede termijn als burgemeester van Eindhoven niet vol maken.

Twitter avatar rvangijzel Rob van Gijzel Ik heb bij de raad zojuist mijn aftreden per september 2016 aangekondigd. https://t.co/hyrd1QSDxA #040connects https://t.co/Qn92mzJeRO

Het oud-Kamerlid van de PvdA streeft er wel naar aan te blijven totdat zijn opvolger geïnstalleerd is, naar verwachting rond september volgend jaar. Wat Van Gijzel na zijn burgemeesterschap gaat doen, weet hij nog niet.

Rustige start

Van Gijzel is sinds 2008 burgemeester van Eindhoven. Dat hij nu zijn afscheid aankondigt heeft ook te maken met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, zegt hij in een verklaring aan de gemeenteraad.

“Zelf trad ik als burgemeester ruimschoots voor de verkiezingen van 2010 aan. Daardoor kon ik rustig groeien. Ik gun mijn opvolger ook zo’n start.”

Van Gijzel stapte in 2001 uit de Tweede Kamer toen zijn toenmalige fractieleider Ad Melkert hem het woordvoerderschap over de bouwfraude ontnam.

    • Bram Endedijk