Politiechef Chicago ontslagen vanwege schietincident

Het ontslag volgt op een video waarin een blanke agent een zwarte jongen doodschiet met zestien kogels.

Politiechef Garry McCarthy (rechts), hier nog in functie, salueert een politierekruut in april 2014. Foto Jim Young/Reuters

De burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel, heeft politiechef Garry McCarthy ontslagen. Aanleiding is de de nasleep van een vrijgegeven video waarin een blanke agent een zwarte jongen doodschiet door zestien kogels op hem af te vuren.

Emanuel maakte op een persconferentie bekend dat hij McCarthy had gevraagd terug te treden. Volgens Reuters zei de burgemeester dat de politiechef een “afleiding” was geworden.

“Ik ben loyaal aan hem en aan wat hij gedaan heeft, maar ik ben loyaler aan Chicago en de toekomst van de stad.”

De burgemeester kondigde ook aan een politie-afdeling op te richten die het vertrouwen van de burgers in het politiekorps in een van de grootste Amerikaanse steden moet herstellen. Enkele dagen geleden zei Emanuel nog tegen Amerikaanse pers dat hij McCarthy steunde.

Aanhoudende protesten

Het ontslag van de politiechef komt na dagen van aanhoudende protesten. Zo riep de grote lokale krant Chicago Sun-Times op dinsdag in een hoofdredactioneel commentaar om het opstappen van McCarthy.

De video waarop te zien is dat agent Jason van Dyke de 17-jarige jongen Laquan McDonald doodschiet, werd pas na dertien maanden met tegenzin vrijgegeven door de politie. Het politiekorps in Chicago is berucht wegens hardhandig optreden en een doofpotcultuur. Toen de video dankzij een beroep op de Amerikaanse wet van openbaarheid toch publiekelijk werd vertoond, volgden er demonstraties.

Die bleven in vergelijking met protesten als vorig jaar na de dood van jonge zwarte mannen in Baltimore en Ferguson (Missouri) vrij vreedzaam. Agent Van Dyke is inmiddels aangeklaagd voor moord met voorbedachte rade. Tegen hem zijn sinds 2001 tal van klachten ingediend wegens excessief optreden en racistische uitspraken. Hij kan twintig jaar tot levenslang krijgen als zijn schuld wordt bewezen.

    • Sam de Voogt