Om 15de-eeuws Vlaams werk te behouden

De Britse regering heeft een tijdelijk exportverbod ingesteld voor het schilderij De heilige Lucas tekent de Maagd en Christus van de 15de-eeuwse Vlaamse meester Dieric Bouts. Minister van Cultuur Ed Vaizey noemde het doek het enige in zijn soort „dat nog te zien is in dit land”. Het exportverbod geldt tot 26 februari volgend jaar en kan worden verlengd. Bedoeling is vóór die tijd een Britse koper te vinden die bereid is evenveel te bieden als de buitenlandse koper die zich heeft gemeld: 4,7 miljoen euro. Volgens The Guardian is Dieric Bouts weliswaar geen erg bekende naam in Groot-Brittannië, maar was zijn werk verfijnd en invloedrijk. Dieric Bouts werd geboren in Haarlem en overleed in Leuven. Vorige maand werd in Groot-Brittannië nog een exportverbod ingesteld voor Portret van Catrina Hooghsaet van Rembrandt. (NRC)