‘Bouterse toch vervolgd voor Decembermoorden’

Hof van Justitie zou willen dat OM president alsnog vervolgt.

Het Hof van Justitie in Suriname zou hebben besloten dat het OM toch moet overgaan tot verdere vervolging van president Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden in 1982. Dat meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd op basis van een „zeer betrouwbare bron”. Het bericht wordt vooralsnog niet bevestigd door het Hof. Nadere gegevens ontbreken.

De uitspraak van het Hof zou volgen op een klacht die dertien nabestaanden in mei hebben ingediend bij het Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie wegens het niet vervolgen van de verdachten van de Decembermoorden. De klacht dat de auditeur-militair zich „op ondeugdelijke wijze van zijn vervolgingstaak had gekweten”, is in juli in behandeling genomen door het Hof dat zich al eerder over deze zaak-Bouterse had gebogen. Het gaat om dezelfde nabestaanden als de groep die in 2000 dit Hof verzocht het OM te bevelen om vervolging in te stellen „tegen de persoon van Desiré Delano Bouterse en tegen diegenen die verder daarvoor in aanmerking komen voor een strafvervolging”. Dat was vlak voordat de Decembermoorden na achttien jaar zouden verjaren.

Het verzoek uit 2000 was het begin van jarenlange vooronderzoeken en in 2007 van het begin van het daadwerkelijke proces. Die strafzaak werd echter opgeschort nadat het Surinaamse parlement in april 2012 een omstreden amnestiewet aannam. Een paar dagen voordat de auditeurmilitair de strafeis bekend zou maken, besloot de Krijgsraad toen om het proces tegen alle verdachten op te schorten. Volgens de Krijgsraad en de auditeur-militair zou een Constitutioneel Hof zich eerst moeten buigen over de grondwettelijkheid van de amnestiewet. Dat Constitutioneel Hof is echter nog altijd niet opgericht.

De uitspraak van het Hof zou ertoe kunnen leiden dat de auditeur-militair nu alsnog zijn strafeis tegen Bouterse bekend moet maken.

Nabestaande Sandew Hira bracht gisteren naar buiten dat Bouterse in een getuigenis dit weekend tegen hem heeft gezegd niemand te hebben vermoord. Hira schreef dat daarna op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

De econoom Hira, wiens broer John Baboeram een van de vijftien slachtoffers bij de Decembermoorden was, overhandigt de volledige verklaring van Bouterse op 8 december aan het parlement. Bouterse sprak met Hira nadat die een verzoek deed tot „waarheidsvinding”. Hij wil met een team de gebeurtenissen in 1982 onderzoeken. Bouterse schreef in een uitzonderlijk deemoedige brief aan Hira dat hij op zijn verzoek ingaat. De actie van Hira heeft in Suriname tot kritiek geleid omdat die de juridische procedure zou doorkruisen.