Boete zwartrijden in de trein verhoogd

De boete is vanaf april 50 in plaats van 35 euro.

De toelatingspoortjes op Rotterdam Centraal. Foto Robin Utrecht / ANP

De boete voor zwartrijden in de trein gaat omhoog. Per april volgend jaar levert reizen zonder vervoersbewijs een boete van 50 euro op in plaats van 35 euro.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Met de verhoging hoopt ze het aantal zwartrijders terug te dringen. De administratiekosten bij niet tijdig betalen worden ook verhoogd, van 10 naar 15 euro.

Dijksma verwacht dat de verhoging naar 50 euro een “effectieve prikkel” is en tegelijkertijd “proportioneel”. Haar voorganger Wilma Mansveld wilde de boete verhogen naar 70 euro. De komende twee jaar wordt de verhoging geanalyseerd.

Spoorvervoerders zijn ook overeengekomen dat reizigers met een trajectabonnement die incidenteel vergeten in te checken, geen boete meer krijgen. Nu gaan zij daar verschillend mee om.

Boete zwartrijden ov wordt niet verhoogd

Aanvankelijk was het plan om mogelijk ook de boete voor zwartrijders in het openbaar vervoer te verhogen. Daar ziet de staatssecretaris echter vanaf. Het Openbaar Ministerie hebben al maatregelen genomen om zwartrijden tegen te gaan, schrijft zij, zoals het versneld sluiten van de toegangspoortjes. Ook is de strafrechtelijke boete al verhoogd naar 90 euro.

    • Mirjam Remie