Van Oostveen krijgt vertrouwen van KNVB

Ondanks het mislopen van het EK is Bert van Oostveen herbenoemd als voorzitter van het bestuur betaald voetbal.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. Foto Koen van Weel/ANP

Bert van Oostveen is opnieuw benoemd tot voorzitter van het bestuur betaald voetbal. Dat gebeurde tijdens de algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB in Zeist. Van Oostveen, die ook voor onbepaalde tijd directeur betaald voetbal is, blijft nu bestuursvoorzitter tot 2019.

De voetbalbond maakte het nieuws op de eigen site bekend. Van Oostveen is voorzitter van het bestuur sinds 2010. Hij stond de afgelopen tijd flink onder druk vanwege de slechte prestaties van het Nederlands Elftal. Oranje wist zich niet te plaatsen voor het EK 2016. Afgelopen zomer werd midden in de kwalificatiecyclus bondscoach Guus Hiddink weggestuurd en zijn assistent Danny Blind naar voren geschoven.

Maar dat was voor de raad van commissarissen geen reden om Van Oostveen weg te sturen. Voorzitter Lokhorst:

“Natuurlijk hebben we elkaar diep in de ogen gekeken na de teleurstelling van Oranje en speelde dat mee bij de evaluatie van het functioneren van de directie. Onze overtuiging is dat Van Oostveen de juiste man op de juiste plek is.”

De afdeling betaald voetbal van de KNVB bestaat uit vier directeuren, waarvan Van Oostveen er eentje is, en een bestuurssecretaris. Samen vormen zij het bestuur betaald voetbal, waarvan Van Oostveen is herbenoemd als voorzitter. Dit bestuur legt verantwoording af aan een vijfkoppige raad van commissarissen.

‘Nederigheid geen handelsmerk’

Van Oostveen zelf zegt zich gesteund te voelen door de herbenoeming. Eerder zei hij in NRC Handelsblad dat hij nooit heeft gedacht aan opstappen. Volgens hem is zijn lot niet verbonden aan de bondscoach:

“Mijn functioneren behelst meer dan het aanstellen van de bondscoach en het beoordelen van diens werk. Dat is drie procent van mijn werkzaamheden.”

Toch was volgens sportredacteur Fabian van der Poll de kritiek wel te verklaren:

“Het was geen vreemde gedachte om het lot van Van Oostveen te verbinden aan de prestaties van het Nederlands elftal. Wie twee bondscoaches aanstelt die beiden bijdroegen aan het EK-fiasco, heeft zelf ook fouten gemaakt. Los van de kwaliteiten van huidig bondscoach Danny Blind was het zeer curieus plan om hem op voorhand al vast te leggen als opvolger van zijn voorganger Guus Hiddink.”

“Toen waren er al vraagtekens en toen de resultaten uitblijven bleek het ook nog een onverantwoord. Er was onvoldoende rekening mee gehouden dat het mis kon gaan. Dat Blind als assistent-bondscoach ook een aandeel had in de wanprestaties onder Hiddink. Als architect van het plan zou Van Oostveen door het stof kunnen gaan, maar dat heeft hij nooit gedaan. Nederigheid is niet zijn handelsmerk.”

Onder de leiding van Van Oostveen is onder meer de organisatie binnengehaald van het EK vrouwenvoetbal in 2017 en is Amsterdam verkozen tot een van de speelsteden tijdens de jubileumeditie van het EK van 2020, dat in meerdere landen zal worden afgewerkt. Ook introduceerde de KNVB een voetbalpiramide om de doorstroom tussen amateur- en profvoetbal te verbeteren. Daartegen is echter veel verzet. Profclubs vinden de nieuwe opzet financieel onaantrekkelijk.

Lees ook een interview met Bert van Oostveen in NRC Handelsblad: Mijn lot is niet aan de bondscoach verbonden

Mogelijk technisch directeur op komst

Na afloop van de vergadering dinsdagavond zei Van Oostveen tegen ANP dat de structuur van de KNVB opnieuw bekeken zal worden. Daarbij zal ook de mogelijke komst van een technisch directeur worden besproken, aldus de kersverse herbenoemde bestuursvoorzitter. De organisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV) pleit al jaren voor de komst van een dergelijke functie, omdat het Van Oostveen en de andere directieleden zou ontberen aan voetbaltechnische kennis. Ook meerdere topcoaches hebben steun voor dit plan uitgesproken.

Verder werd bekend dat de KNVB in februari bekend zal maken wie de Nederlandse voetbalbond steunt tijdens de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

    • Sam de Voogt