Anne Neuteboom winnaar Cameretten

In de vijftigste editie van cabaretfestival Cameretten versloeg Anne Neuteboom op overtuigende wijze Jasper Smit en Tom Montfrooy.

Over de 26-jarige Neuteboom zei de jury dat ze het publiek „op beeldende wijze en met prachtige volzinnen meeneemt in haar frustraties”. En haar optreden was „een relevante aanklacht tegen het keurslijf waar millenials zich in geperst voelen.”

Na een aarzelend begin kwam Neuteboom op streek toen ze haar ervaringen deelde als hulp op de slagerijafdeling van een supermarkt. Op de almaar absurdere commentaren en eisen van klanten reageerde zij met almaar meer woede, die uitliep in een bloederige wraakfantasie.

Interessant is dat Neuteboom zich positioneert als een exemplaar van de zogenaamd hoogmoedige, kortzichtige en ongeïnteresseerd generatie van millennials (geboren tussen 1982 en 2001). Vanuit die stelling bestookt ze ironisch en hardhandig zowel babyboomers en bejaarden als tieners.

Haar boosheid over een paar graatmagere tienermeisjes die haar trek in calorierijk ijs bekritiseren, mondt uit in een denderend slotakkoord: op de blokkerige beat van Icona Pops hit I love it laat ze openlijk haar vetlaagjes op haar ledematen zwieren.

Grote cabaretfestivals dienen als opstapje voor beginnend cabarettalent: ze kunnen een impresariaat vinden en hulp krijgen bij het schrijven van een debuutprogramma. Het opmerkelijke aan Neuteboom is dat ze al zo ver is. In februari is de première gepland van haar voorstelling Weg, waarvoor ze nu try-outs speelt.

Finalisten Jasper Smit en Tom Montfrooy bleken beiden cabaretiers die verlegen zaten om een knuffel. Smits zong liedjes over zijn problemen bij het krijgen van een meisje, een klassiek thema voor startende cabaretiers. Montfrooy had hetzelfde, maar als veertiger die na achttien jaar huwelijk alleen stond, was zijn perspectief origineler. Bovendien had hij een verrassing in petto die een ontroerende dimensie aan zijn optreden gaf.

Na hen gaf Neuteboom een optreden dat zoveel energieker was dat ze na de juryprijs ook de Publieksprijs van Cameretten binnen sleepte.

    • Ron Rijghard