Omstreden kno-artsen UMC Utrecht opereren niet meer

Twee omstreden kno-artsen van het UMC Utrecht voeren voorlopig geen operaties meer uit. Ze waren al met verlof gegaan en zijn nu ook vrijgesteld van patiëntenzorg. De artsen geven wel colleges aan studenten en krijgen ook betaald. Het gaat om het hoofd van de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde en een chirurg. Volgens het ziekenhuis hebben ze door de commotie niet de rust die ze nodig hebben voor complexe operaties. Het tv-programma Zembla berichtte onlangs over misstanden op de afdeling. Anonieme bronnen klaagden over een angstcultuur. Bovendien zou de chirurg tot twee keer toe een slagader hebben doorgesneden. Beide patiënten overleden. In een dossier stond dat de lijkschouwer een natuurlijke dood had geconstateerd, maar volgens de lijkschouwer is het stoffelijk overschot helemaal niet onderzocht. De sterfgevallen hadden moeten worden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar dat gebeurde pas onlangs. (ANP)