Aangiftes tegen rector Islamitische Universiteit

Aanleiding is een suggestieve tweet over de doodgeschoten mensenrechtenadvocaat Tahit Elçi.

De Islamitische Universiteit Rotterdam. Foto Bart Maat/ANP

Verschillende mensen en organisaties hebben aangifte gedaan tegen Ahmet Akgündüz, de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR), vanwege discriminatie en haatzaaien. Dat meldde het Rotterdamse deelraadslid Latif Tali (PvdA), die zelf ook aangifte heeft gedaan, dinsdagavond in het radioprogramma 1 Op Straat.

Aanleiding voor de aangiftes is een tweet van Akgündüz over de zaterdag doodgeschoten Turkse mensenrechtenadvocaat Tahit Elçi. De tweet, inmiddels verwijderd, zou volgens ANP min of meer suggereren dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft.

Volgens Tali hebben naast hijzelf andere individuen en verschillende organisaties die verbonden zijn aan de Federatie Koerden in Nederland (FedKom), aangifte gedaan. Eerder vandaag riep minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VVD) in reactie op vragen van de VVD in de Tweede Kamer op tot het doen van aangifte naar aanleiding van de tweet. Zelf zij ze dat niet te kunnen doen omdat ze niet benadeeld wordt door de inhoud van de digitale boodschap.

Omstreden persoon

Akgündüz is sinds publicaties van NRC Handelsblad in oktober 2013 omstreden en staat bekend om zijn intolerante uitspraken. In januari vorig jaar werd ook al aangifte tegen hem gedaan, toen vanwege smaad. De Tweede Kamer riep in juli van dit jaar het kabinet op om de accreditatie van de Universiteit in te trekken. Bussemaker kan Akgündüz niet ontslaan omdat de IUR niet bekostigd wordt door de overheid.

    • Sam de Voogt