35 jaar cel voor moordenaar Nederlandse in Mexico

De moeder van de in 1998 vermoorde Hester van Nierop noemt de veroordeling een “klein wonder”.

Arsene van Nierop in haar woning in Den Haag met een lijst met foto's van haar in Mexico vermoorde dochter Hester. Foto Robert Vos/ANP

Arsène van Nierop en haar echtgenoot Roeland Bitter zaten dinsdagavond met vrienden te eten toen het nieuws over de veroordeling van de moordenaar van hun dochter kwam. “Dit is geweldig”, zegt Arsène ‘s avonds laat vanuit Voorburg.

“De champagne gaat open. Als deze man ooit nog vrijkomt, is hij hoogbejaard.”

Dat de vorig jaar gearresteerde Mexicaan Roberto Flores Adame (52) dinsdag werd veroordeeld tot 35 jaar cel voor de moord op de toen 27-jarige Haagse Hester van Nierop in 1998 beschouwt haar moeder als een klein wonder.

“Hij bleef ontkennen, terwijl hij aan de hand van signalementen toch echt was herkend. Vijf maanden lang hebben we gehoord dat het vonnis binnen twee weken zou volgen en telkens werd het uitgesteld. Tot de Nederlandse ambassadeur vanavond belde en zei: ‘Arsène, over een uur komt het vonnis en de kans is groot dat het 35 jaar wordt.’ Ik vind het zo onwerkelijk. Al die tijd waren we bezig met een moordenaar die er niet was. En plotseling was er vorig jaar een verdachte en nu dus een dader. Het is een ontzettende opluchting.”

Met een handdoekje onder het bed geschoven

Hester werd op 19 september 1998 vermoord in Hotel Plaza in het centrum van de grensstad Ciudad Juárez, waar de 27-jarige architecte destijds op zoek was naar een stageplaats. Flores had de hotelkamer gehuurd waarin de Haagse dood werd aangetroffen. “De dader had haar bewusteloos geslagen, verkracht, vermoord en met een handdoekje onder het bed geschoven”, vertelden de ouders vorig jaar tegen NRC Handelsblad.

Voor de opsporing en berechting van de dader was de familie afhankelijk van dezelfde Mexicaanse overheid die zich zo weinig gelegen laat liggen aan de rechten van vrouwen. Ze raakten voor hun gevoel “verstrikt in het labyrint van machtsmisbruik, corruptie en moord.”

‘Hoe dom kun je zijn?’

Uit naam van Hester richtten ze een stichting op die zich inzet voor de vrouwen in de grensstad waar hun dochter omkwam en jaarlijks honderden vrouwen worden verkracht en vermoord. Arsène:

“Voor mijn eigen verwerking heeft het ontzettend veel betekend dat ik deze strijd kon voeren. Ik ben daardoor sterker geworden. Maar de veroordeling van Hesters moordenaar geeft pas echte genoegdoening.”

Roberto Flores werd op 24 januari vorig jaar in de Verenigde Staten opgepakt wegens drugshandel en uitgeleverd aan Mexico. Daar bleek hij al snel te voldoen aan het signalement van de man die werd verdacht van het ombrengen van Van Nierop. Arsène:

“Hij heeft een gehavend oor, een litteken op zijn wang en een tatoeage. Daarmee is hij op Facebook gaan staan. Hoe dom kun je zijn?”

    • Arjan Paans