Te koop: de Comac ARJ21, het eerste Chinese vliegtuig

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het eerste commerciële vliegtuig van Chinese makelij is in gebruik genomen door Chengdu Airlines. Het toestel, de Comac ARJ21 is gemaakt in Shanghai en vloog zondag naar Chengdu. Volgens de South China Morning Post ging die vlucht gepaard met veel ‘nationalistische retoriek’.

Piloot was plaatsvervangend manager van de luchtvaartmaatschappij Chengdu Airlines. Na de landing vroegen verslaggevers hem om de Coma ARJ21 te vergelijken met de A320.

Het maakt me erg trots om de eerste Chinese jet te mogen vliegen… Hij doet in geen geval onder voor de A320.

Chengdu Airlines heeft 48 procent van de aandelen in vliegtuigbouwer Comac. Na de ARJ21 heeft Comac een groter toestel in de maak: de C919. Dat zou China’s antwoord zijn op Boeing en Airbus. Comac heeft volgens de SCMP nog niet het vertrouwen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Wel liggen er inmiddels 300 bestellingen van klanten in de Republiek Congo, Thailand, Myanmar en Duitsland.

Mitsubishi’s vliegtuig wil in VS vliegen

Ondertussen wil Mitsubishi graag de Amerikaanse markt op. De proefvlucht van de Mitsubishi Regional Jet is goed verlopen, en nu richt het Japanse bedrijf zich op de Verenigde Staten, meldt Nikkei Asian Review.

Mitsubishi bereidt vijf testvliegtuigen voor, terwijl het hoopt op toestemming om in de VS commercieel te gaan vliegen in het voorjaar van 2017. Vier van deze toestellen worden komende zomer naar de Verenigde Staten gebracht.

Het is handiger om dáár testvluchten uit te voeren, stelt de Nikkei Asian Review. De Amerikaanse vliegvelden hebben namelijk langere landingsbanen.

Duizenden auto’s teruggeroepen in Zuid-Korea

Bijna vijfduizend auto’s, verkocht in Zuid-Korea worden teruggeroepen om veiligheidsredenen, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het gaat om auto’s van Hyundai, Honda, Bentley, Porsche, FCA en Volvo. Er wordt meteen begonnen met reparaties.

Yonhap somt alle gebreken op. Zo gaat het in het geval van Hyundai om 446 auto’s die problemen kunnen krijgen met de versnellingsbak. De Jeep Cherokee, geïmporteerd door FCA Korea, heeft problemen met de bedrading. En bij 528 Bentleys kunnen fouten met accu-kabels leiden tot brand.