VS willen scherpe toelatingseisen voor reizigers

Ook op Nederlanders moet volgens het Witte Huis na Parijs scherper gelet worden.

Minister Johnson wil meer toezicht op mensen die naar de VS reizen. Foto Win McNamee / Getty / AFP

Het Witte Huis hoopt dat het Congres nieuwe wetgeving aanneemt om het Visa Waiver Program (VWP) veiliger te maken. Met het VWP kunnen burgers uit 38 (voornamelijk westerse) landen met een vereenvoudigde procedure toegang krijgen tot de Verenigde Staten, zonder visum. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben duizenden burgers van die landen zich aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat.

Burgers uit VWP-landen, waaronder Nederlanders, moeten voor ze naar de Verenigde Staten afreizen een ESTA aanvragen. Het zogenoemde Electronic System for Travel Authorization is een geautomatiseerd systeem dat bekijkt of reizigers aan de eisen voldoen. Dit jaar werden meer aanscherpingen van het VWP aangekondigd, waaronder strengere eisen voor elektronische paspoorten, controles door Interpol en verdergaande afspraken over informatiedeling.

Maatregelen

Welke wetswijzigingen Johnson van het Congres verwacht, heeft hij niet gezegd. Volgens persbureau AP wordt onder meer gewerkt aan wetgeving die elektronische paspoorten voor deelnemende landen verplicht stelt en toetsing van paspoorten aan een database van gestolen en verloren paspoorten regelt. Ook moet jaarlijks geëvalueerd worden welke landen een veiligheidsrisico vormen.

De regering neemt ook maatregelen waarvoor geen toestemming van het Congres nodig is. Zo wordt gekeken naar manieren om de samenwerking tussen VWP-landen en de VS te verbeteren en “waar nodig” effectievere strafmaatregelen te nemen. Ook wordt gekeken naar “innovatieve gebruikmaking van biometrische gegevens om het Visa Waiver Program verder te verbeteren”, en wordt “directer” gecontroleerd of reizigers uit VWP-landen in het verleden in een “veilige haven voor terroristen” zijn geweest.

Parijs

Aanleiding voor de aanscherping van het binnenlandse veiligheidsbeleid zijn de aanslagen in Parijs, die volgens minister Jeh Johnson hebben geleid tot bezorgdheid onder de Amerikaanse bevolking:

“Maar onder deze omstandigheden moeten we waken voor maatregelen die ondoordacht, ontoereikend en contraproductief zijn. We moeten ons concentreren op maatregelen die daadwerkelijk ons toezicht op mensen die naar de Verenigde Staten reizen versterken, en de binnenlandse veiligheid vergroten.”

Naast de aanpassing van het VWP-beleid kondigde Johnson ook aan meer Amerikaanse douaniers op buitenlandse luchthavens te willen stationeren en meer geld vrij te willen maken om de beveiliging van het vliegverkeer te versterken.

    • Bastiaan Nagtegaal