Nederland verslaat topploeg van Japan

Een stormachtige wind blies over de Dijk in Volendam maar de Nederlandse voetbalsters lieten zich niet van de wijs brengen tegen Japan, toch de verliezend finalist bij het afgelopen WK en al jaren grootmacht in het vrouwenvoetbal. Met wind in de rug wervelde de ploeg van de nieuwe bondscoach Arjen van der Laan naar een 2-0 voorsprong bij de rust, om na de pauze stand te houden en met 3-1 winnen.

In juni verloor Nederland nog met 2-1 van Japan in de achtste finale van het WK in Canada. Oranje moet zich nu in maart alsnog zien te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio, in een toernooi in eigen land tegen Noorwegen, Zweden en Zwitserland. Ter voorbereiding oefende de vrouwenploeg al tegen Polen (halverwege gestaakt bij een 1-0 achterstand) en het sterke Frankrijk (2-1 winst).

Tegen Japan begon Nederland sterk. Al na drie minuten rondde Lieke Martens een fraaie aanval af: 1-0. Hoewel de Japanse vrouwen de beste kansen kregen, zorgde Manon Melis uit een counter voor 2-0. Na rust had Japan opnieuw een overwicht, maar na de snelle 2-1 (Mizuho Sakaguchi) was het Melis die uit een strafschop de eindstand op 3-1 bepaalde. Bij Nederland maakte Kika van Es als invalster haar rentree, na een beenbreuk die haar anderhalf jaar uit de roulatie hield.