Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Voetbal International breekt met hoofdredacteur Tom van Hulsen

De opvolger van Johan Derksen legt zijn functie na ruim twee jaar alweer neer na ‘een verschil van mening’ over de koers.

Tom van Hulsen (rechts) met oud-topvoetballers Willem van Hanegem (m) en Willy van der Kuijlen (l) in augustus, bij de onthulling van hun eigen postzegel.
Tom van Hulsen (rechts) met oud-topvoetballers Willem van Hanegem (m) en Willy van der Kuijlen (l) in augustus, bij de onthulling van hun eigen postzegel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Tom van Hulsen, de opvolger van Johan Derksen als hoofdredacteur van Voetbal International, vertrekt bij het tijdschrift. Reden is een verschil van mening over de te volgen koers.

De redactie van VI kon vanochtend tegen NRC alleen bevestigen dat Van Hulsen vertrekt. Op andere vragen, zoals de reden van de breuk en wie de opvolger wordt, wilde de woordvoerster geen antwoord geven. Op de site van VI zegt Van Hulsen slechts dat hij “iedereen het allerbeste” toewenst.

VI heeft turbulente jaren achter de rug. Johan Derksen, die sinds 2000 hoofdredacteur was en gold als boegbeeld van het tijdschrift, legde zijn functie neer in augustus 2013. Van Hulsen, die sinds 1992 in verschillende functies voor het tijdschrift had gewerkt, volgde hem op. Hij deelde de functie met Thijs van Veghel. Sinds augustus, toen Van Veghel hoofd digitaal werd, was Van Hulsen de enige hoofdredacteur.

In het najaar van 2014 brak Derksen, die tot die tijd was aangebleven als columnist, definitief met VI. Hij haalde, onder meer in het naar het blad vernoemde voetbalpraatprogramma van RTL, hard uit naar zijn opvolgers. Die “bakken er helemaal niets van”, zei hij tegen presentator Wilfred Genee. Dat was voor de leiding van het tijdschrift de druppel; afgelopen januari gingen blad en tv-show uit elkaar. Het programma heet inmiddels Voetbal Inside. In december wordt daar een eigen tijdschrift voor gelanceerd.

VI bestaat sinds 1965 en is het langst bestaande nog lopende voetbaltijdschrift van Nederland. De oplage liep de afgelopen jaren terug: van bijna 180.000 in 2009 tot 115.000 eind vorig jaar.

Lees ook: Hoe VI langzaam wegdreef bij VI: een reconstructie van de breuk tussen het tijdschrift en het tv-programma